Jurečka (KDU-ČSL): Hospodářská politika ČR – ode zdi ke zdi

31.08.2013 6:31

Ekonomické návrhy ČSSD zvýšit daně firmám a podnikatelům a zároveň zvýšit minimální mzdu může být nebezpečným koktejlem pro naši ekonomiku.

Jurečka (KDU-ČSL): Hospodářská politika ČR – ode zdi ke zdi
Foto: kdu.cz
Popisek: Marian Jurečka

ČSSD navrhuje zvýšit minimální mzdu až na 12 tis do roku 2018. Souhlasím s tím, aby stát v rámci sociální soudržnosti ve společnosti dohlížel na to, aby minimální mzda byla v takové výši, aby lidé měli zajištěnou základní důstojnou mzdu a zároveň byla motivační více, než pobyt doma na sociálních dávkách.

Přístup, který v posledních letech razila především ODS a TOP09, kdy i přes evidentní zdražení základních životních potřeb se nezvyšovala minimální mzda, byl chybný. Ovšem stejně špatný je přístup rychlého nárůstu minimální mzdy tak, jak ho navrhuje ČSSD. Problémem naší země je bohužel neustálá nestabilita a pohyb od extrému k extrému. Logika ČSSD je asi taková, že když jsme teď několik let minimální mzdu nezvyšovaly, tak to během několika příštích málo let doženem. Bohužel pro zdravý vývoj ekonomiky je obojí přístup špatný.

Osobně bych se spíše snažil vytvářet pozitivní a předvídatelnou náladu u firem a živnostníků, zajistil bych stabilní legislativní a daňové prostředí a zaměřil bych se na boj proti daňovým únikům.  Již dnes stát při současné úrovni zdanění není schopen tyto daně vybrat. Stát dnes ročně kvůli daňovým únikům přichází podle odhadů o 25 až 30 miliard korun. Z toho deset až 15 miliard činí daňové úniky související s daní z přidané hodnoty a pět až osm miliard s podvody kolem pohonných hmot. Zde je jasné, že je důležitější dokázat vybrat efektivně daně při současné míře zdanění a nepouštět se do dalších opatření, které budou mít jednoduchý efekt - odchod dalších firem z ČR do daňových rájů  nebo ukončení podnikání. Na tuto možnost asi odborníci z ČSSD úplně zapomněli. Jestliže vláda ODS a TOP09 svoji politikou doslova udusila poptávku českých domácností, tak recepty ČSSD zase mohou udusit aktivitu českých firem a živnostníků.

Obojí je špatně.

Marian Jurečka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Jurečka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce