KDU-ČSL: Pracovní místa a nižší zdanění rodičů

14.09.2013 17:44

Ústředním tématem volebního programu KDU-ČSL je ekonomika. Hlavními prioritami budou tvorba pracovních míst, snížení daňového zatížení pracujících rodičů, podpora podnikání (zejména drobných a středních firem), spravedlivé penze, kvalitní potraviny a zjednání pořádku ve státní správě.

KDU-ČSL: Pracovní místa a nižší zdanění rodičů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Lidovci se v nadcházejících volbách neomezují na svá tradiční témata, jako je rodina či zemědělství, ale nabízejí celospolečenský program, jehož nejdůležitější součástí je boj s ekonomickou krizí a nezaměstnaností. „Nechceme být jen jazýčkem na vahách. Nabízíme plnohodnotnou křesťansko-demokratickou programovou alternativu socialistické levici na jedné straně a liberální pravici na straně druhé,“ uvedl k tomu předseda Pavel Bělobrádek.

Za hlavní brzdu ekonomiky KDU-ČSL považuje státní správu. „Chceme udělat pořádek ve státní správě, aby se miliardy nevyhazovaly oknem. Nechceme zvyšovat výdaje státu ani zřizovat nové vládní agentury. Rozhodně nezvýšíme daně ani živnostníkům, ani firmám. Nezvýšíme ani celkové daňové zatížení,“ řekl Pavel Bělobrádek.

Lidovci naopak chtějí snížit daňové zatížení pracujících rodičů. Proto budou prosazovat společné zdanění manželů, zvýšení daňového odpočtu na dítě, snížení DPH na dětské zboží, na potraviny a na léky. Rodinám živnostníků vrátí možnost daňových odpočtů na děti i v těch případech, kdy využívají daňové paušály. Dále navrhnou zavedení tří daňových pásem, a to 12, 20 a 28 procent, z nichž to nejnižší by ve velké míře využívaly právě rodiny při společném zdanění.

Co se týká zvýšení nabídky pracovních míst, lidovci kromě investic a využití evropských peněz pro rozvoj drobných a středních firem podpoří všechny formy zaměstnávání. „Daňově podpoříme nabídku absolventských míst a studentských praxí, stejně jako zaměstnávání lidí v předpenzijním věku. Půjde nám i o rozšíření zkrácených úvazků, které bychom se ve veřejném sektoru nebáli nařídit příkazem,“ řekl místopředseda Jan Bartošek.

Ekonomickou prioritou je pro KDU-ČSL i zajištění potravinové bezpečnosti a kvality potravin. „Vinou chyb v zemědělské politice jíme hůře a dráž, než bychom mohli,“ uvedl 1. místopředseda Marian Jurečka.

Lidovci chtějí rozbít monopol velkých obchodních řetězců a podpořit české zemědělce a drobné a střední české potravináře a prodejce. Rovněž navrhnou zpřísnit kontroly a tresty za prodej nekvalitních potravin a udělovat pokuty podle výše obratu. Jak řekl Marian Jurečka: „Chceme dát jasně najevo, že vyrábět a dovážet nekvalitní potraviny do České republiky se nevyplatí.“

Kromě podpory domácích zemědělců chtějí lidovci zvýšit zaměstnanost na venkově, mimo jiné i změnou systému zadávání veřejných zakázek Lesů ČR, který podle Mariana Jurečky „nahrává velkým a nadnárodním podnikům a likviduje menší české firmy a dřevorubce“.

Za zdroj ekonomické prosperity lidovci považují i odpovědnou solidaritu. „Nechceme, aby lidé žili trvale z dávek. Chceme, aby lidé mohli pracovat a měli k tomu motivaci. Budeme důsledně bojovat proti zneužívání sociálních dávek, zasadíme se o jejich adresné vyplácení a přísnou kontrolu, zejména co se týká příspěvku na bydlení,“ uvedl Jan Bartošek.

Lidovci budou prosazovat spravedlivou valorizaci důchodů a jejich pravidelné zvyšování o inflaci. Pracujícím důchodcům chtějí vrátit slevu na dani.

Součást sociální politiky KDU-ČSL je také boj s lichvou a zlodějskými exekucemi. Bude prosazovat zákaz půjček s úrokem nad 20 % RPSN a snížení výše nákladů řízení a odměn advokátů a exekutorů. „Zde už nejde o vymáhání dluhů, ale o důmyslný systém obohacování úzké skupiny osob,“ uzavřel Jan Bartošek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…