KDU-ČSL: Zachovejme chladnou hlavu a respekt k principům

05.08.2013 16:07

Rozbouřená politická situace potvrzuje, že jediným dobrým a čestným řešením jsou nové volby. Což je od počátku krize názor křesťanských demokratů. Předsednictvo KDU-ČSL doporučuje zachovat v dalších dnech chladnou hlavu a respekt k ústavním principům.

KDU-ČSL: Zachovejme chladnou hlavu a respekt k principům
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Protože se sněmovna zatím nechce sama rozpustit, navrhuje KDU-ČSL "cestovní mapu", jejíž dodržení by zabránilo prohlubování krize a deziluze občanů.

„V případě, že Rusnokova vláda dostane důvěru, získá i legitimitu a její pokračování mohou zastavit pouze strany zúčastněné na Nečasově vládě. Pokud se např. TOP09 vrátí ke svému původnímu stanovisku, pak je možné rozpustit sněmovnu a vyvolat předčasné volby - což KDU-ČSL dlouhodobě prosazuje", říká předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pokud Rusnokova vláda nezíská důvěru, pak je podle lidovců nejvhodnější přijmout usnesení sněmovny, které doporučí v druhém pokusu jmenovat předsedkyní vlády Miroslavu Němcovou. „Takové usnesení - sto jeden hlas - coby legitimní vyjádření vůle sněmovny by prezident republiky mohl těžko ignorovat. Navíc by to byl důkaz, že tzv."stojednička" skutečně existuje“, dodává Jan Kasal, emeritní dlouholetý místopředseda poslanecké sněmovny a člen Celostátního výboru KDU-ČSL.

V případě, že by vláda Miroslavy Němcové získala důvěru, byla by situace vyřešena. Pokud by se ale ukázalo, že "stojednička" ve skutečnosti neexistuje, pak by se sněmovna měla už skutečně rozpustit, domnívají se lidovci.

„Bez podpory Miroslavě Němcové by totiž třetí pokus předsedy sněmovny už neměl absolutně žádnou logiku“, dodává 1. místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě