KSČM: TOP 09 a ODS ukazují, jakou destruktivní opoziční silou mohou být

08.12.2013 22:26

Stanovisko ÚV KSČM k povolební situaci v České republice.

KSČM: TOP 09 a ODS ukazují, jakou destruktivní opoziční silou mohou být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Po mimořádných volbách očekávali občané od nově zvolené Poslanecké sněmovny PČR práci. Jednání o vzniku vlády však dosud problémy spíše odsouvají a plnění předvolebních slibů je zamlžováno. Ve vedení Sněmovny zůstává i po dvou volbách neobsazené křeslo čtvrtého místopředsedy, o které usilují TOP 09 a hnutí Úsvit. Tato situace již vyvolala problém při projednávání státního rozpočtu na příští rok. Poražení ve volbách TOP 09 a ODS ukazují, jakou destruktivní opoziční silou mohou být.

S předloženým návrhem není spokojena pravice ani levice. Při svém nástupu hovořil ministr financí Jan Fischer o ambicích obnovit hospodářský růst. Když nakonec jeho vláda nezískala podporu, zůstalo jen u technické úpravy návrhu předchozí vlády Petra Nečase.  Po masivnějších injekcích do rozvoje už vláda v demisi - pod tlakem na svoji legitimitu - nesáhla.

Předložený návrh státního rozpočtu na rok 2014 nelze spojovat ani s bývalou ani s budoucí vládou. Současná vláda v demisi předkládá tento zákon v mimořádné situaci vyvolané termínem předčasných voleb. Čím později se nově zvolená Poslanecká sněmovna s tímto návrhem vypořádá, tím větší je samozřejmě riziko rozpočtového provizoria. Tomu odpovídá i extrémně zkrácený harmonogram projednávání rozpočtu.

Pokus bývalého ministra financí Miroslava Kalouska vrátit tento návrh k přepracování by navrátil rozpočtovou politiku k nepřiměřeným a plošným škrtům a zvýšil by riziko rozpočtového provizoria. Dílčí změny struktury rozpočtu jsou možné v dalším projednávání návrhu. Na základě nich se KSČM teprve rozhodne o konečném hlasování o rozpočtu. Koncepčnější zásahy do státního rozpočtu bude pak nezbytné řešit novelou zákona o státním rozpočtu, a to nejpozději na jaře příštího roku, a změnou parametrů rozpočtové politiky od roku 2015, kdy se ukáže, kam směřuje nově se utvářející vládní koalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích