Kadlecová (ČSSD): Drábkův kostlivec ve skříni

12.09.2013 21:47

Nedávno jsem napsala pár slov k projektu sKarty, který stál o 82 milionů korun víc. A jako člověk, poněkud seznámený s problematikou a hlavně praxí jsem také uvedla nějaké příklady, co by se za vyhozených 82 milionů dalo pořídit. Kdybych jenom věděla… No nebudu Vás napínat. Ve srovnání s jinými „projekty“ šlo o „drobné“. Bohužel.

Kadlecová (ČSSD): Drábkův kostlivec ve skříni
Foto: red
Popisek: Lenka Kadlecová

Tak například Systém na výplatu sociálních dávek, který byl jedním z pilířů Drábkovy „reformy“. Ten byl podle pracovníků Nejvyššího kontrolního úřadu pětinásobně dražší, než ministerstvo původně předpokládalo a místo 435miliónů stál 2 miliardy. „Nášup“ ve výši 1,565 miliardy vytvořilo ministerstvo podepsáním osmi dodatků ke smlouvám.  Mimochodem – docela zajímavá je struktura zakázky. Finálním dodavatelem byl totiž věhlasný americký Microsoft, který si měl za licence účtovat právě těch 435 milionů. Zakázka však šla přes překupníky, díky čemuž dosáhla takto astronomické výše.

Konečná cena systému však není jeho jedinou vadou. Jen s malou nadsázkou lze říci, že nový systém je sice výrazně dražší, než ten stávající, ale zato je daleko poruchovější. Mám-li to říci velmi zjednodušeně: problém je v tom, že informační systémy nejsou vzájemně provázané, takže jejich obsluha je velmi pracná. Vzhledem k tomu, že pokud pracovník rozhoduje o jedné dávce, potřebuje znát situaci klienta a jeho rodinných příslušníků i v ostatních dávkových systémech. A protože systémy spolu nekomunikují, tak se musí do každého přihlašovat zvlášť.

Každý zaměstnanec úřadu práce tak musel díky těmto potížím strávit na začátku letošního roku téměř tři dny v zaměstnání navíc. A jen a pouze osobní nasazení těchto úředníků umožnilo, že většina příjemců sociálních dávek dostala peníze včas. Nicméně jen proplacení těchto přesčasů stálo ministerstvo práce a sociálních věcí 52 milionů korun.

Ač systém "běží" už půldruhého roku, stále není spolehlivý. Pracovníci úřadů práce musí neustále kontrolovat, jestli jsou sociální dávky odesílány správným lidem včas, zda ze systému dostávají správná data.

Úředníci tak nemají čas věnovat se vyhledávání práce pro klienty, ale kontrolují systém. Vytratil se tak původní záměr, kdy úřady práce byly koncipovány jako místo, kde se setkávají uchazeči o zaměstnání s požadavky a představami zaměstnavatelů a úřad práce je někdo, kdo jejich očekávání sladí dohromady. Teď se však tato instituce výhradně soustředí na výplatu nepojistných sociálních dávek a podporu v nezaměstnanosti.

Musím uznat, že autoři kultovního britského seriálu „Jistě, pane ministře“ byli se svými vizemi absurdní státní správy hodně pozadu za českou realitou.

Souhlasíte? A jakou máte zkušenost s úřadem práce vy?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky