Kadlecová (ČSSD): Mateřským centrům kraj dopřává nadstandardně

27.08.2013 17:40

Ani absence desítek milionů na sociální služby nebrání vládnoucí krajské koalici v podivných prioritách. Ty se ukazují v oblastech, které kraj hodlá nadstandardním způsobem podpořit. Jako například mateřská centra.

Kadlecová (ČSSD): Mateřským centrům kraj dopřává nadstandardně
Foto: skromach.cz
Popisek: Lenka Kadlecová

„Naši zastupitelné pochopitelně nemají nic proti podpoře mateřských center, naopak ji vítáme, musí mít však nějakou rozumnou míru. Což však částka, kterou radní navrhli, rozhodně nesplňuje,“ upozorňuje Lenka Kadlecová, šéfka zastupitelského klubu ČSSD.

Jeden a půl milionu, který má mateřským centrům putovat, mnohonásobně převyšuje průměr, který poskytují jiné kraje. Příspěvky se většinou pohybují maximálně v řádech desítek tisíc, zcela výjimečně se v minulosti (v Jihočeském kraji) vyšplhal na 110 000 korun.

Je také třeba říci, že počet MC v samotném Libereckém kraji není nejvyšší – 18. Jinde např. – Jihočeský 25, Jihomoravský – 35, Středočeský -66, Pardubický – 25.

Částka navrhovaná Libereckým krajem, který je nejmenším v ČR, je pak přinejmenším podivná. A to i s ohledem na fakt, že podmínkou podpory není ani skutečnost, že by mateřská centra musela být registrovanou službou (což by znamenalo profesionalizaci služby), jako je tomu například v Pardubickém kraji

„Nezajímavé není ani porovnání příspěvku 1 500 000 korun na mateřská centra a pouhých 400 000 korun, které Liberecký kraj letos věnuje na nízkoprahová centra. Ta přitom hrají významnou roli - napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto ohroženy pro krizovou sociální situaci, životní návyky a způsob života vedoucí ke konfliktu se společností, sociálně znevýhodňující prostředí a ohrožení práv oprávněných zájmů trestnou činností jiné fyzické osoby. Nízkoprahy poskytují bezpečné zázemí, podporu a odbornou pomoc mladým lidem,“ pokračuje Lenka Kadlecová.

Zcela logicky se pak nabízí otázka, zda výše navrhované podpory nemá přímou souvislost s osobou Lenky Ackermanové, která kromě toho, že provozuje mateřské centrum, je zároveň zástupkyní hnutí Změna pro Liberecký kraj v sociálním výboru.

„Tedy se ženou, které se podařilo tak významně otočit kormidla financování mateřských center v době, kdy samotné příspěvkové organizace kraje neví, zda přežijí do konce letošního roku. Kdy zkrátka všechny sociální služby v kraji bojují o holé přežití,“ uzavírá šéfka zastupitelského klubu ČSSD

Klub krajských zastupitelů ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce