Kadlecová (ČSSD): Než se roztočí spirála

13.06.2013 6:27

Přemýšlíte, proč nyní, v okamžiku, kdy na naši zemi opět (po kolikáté už) udeřila povodeň, píšu o problematice násilí, Romů a sociálně vyloučených? Je to jednoduché – nemyslím si totiž, že všechno zlé je pro něco dobré a velká voda zchladí horké hlavy. Obávám se, že tomu bude právě naopak.

Kadlecová (ČSSD): Než se roztočí spirála
Foto: red
Popisek: Lenka Kadlecová

Jen pár okamžiků před tím, než udeřily povodně, pobouřil veřejnost incident, kdy v Duchcově zmlátila skupina Romů velmi surově manželský pár. A musím říci, že těmto emocím naprosto rozumím. To, co jsem viděla zhlédnutí kamerových záznamů, bych zařadila mezi to nejodpudivější, co se u nás v rámci horšícího se soužití děje. Pro incident, kdy se skupina Romů včetně žen vyžívá v kopání a mlácení pěstmi nelze nalézt slůvko omluvy.
 
Krátce po incidentu v Duchcově následoval tvrdý rozsudek v jiném případu - v případu střelby z kuše s těmi nejtragičtějšími následky. A ten samý den rozhodl soud - dost nepochopitelně a „běsnícímu“ státnímu zástupci navzdory - o vyšetřování duchcovských útočníků na svobodě. V kotli to pořádně bublá a už několikrát mnoho nezbývalo, a na ulicích začaly padat facky. A to mohou povodně jen zhoršit.
 
Stačí totiž, aby nějaký hlupák přišel například s fámou o rabování a je oheň na střeše. Fáma začne žít na sociálních sítích svým životem, lidé se rozčilí, a v našich ulicích se budou odehrávat scény, podobné pařížským předměstím. Věru divný závěr končícího prvního čtvrtstoletí svobody…
 
Je nezbytné tvrdě a nekompromisně zasahovat vůči jakémukoliv násilí bez ohledu na barvu pleti jeho aktérů. Už dlouho mám dojem, že jsme občas k násilí až nemístně tolerantní. „On je to v jádru hodný kluk, akorát trochu divoch, a když má upito, tak mu někdy ujede ruka“, nebo „Na diskotéce se občas omladina popere.“ Podobné věty známe myslím dobře. A já říkám dost téhle „toleranci“!
 
Akt násilí je akt násilí a i úder do hlavy někde na tancovačce může napadenému způsobit trvalé následky. Shovívavost není na místě a takový násilník si zaslouží tvrdý trest bez ohledu na motiv. A když se prokáže, že onen motiv byl ještě ke všemu třeba rasistický nebo jinak zavržení hodný? Tím hůř pro násilníka!.
 
 A dále - a to je ještě tenčí led – bych se ráda trochu „opřela“ do justice. Ne, absolutně si nedovolím zpochybňovat jakýkoliv rozsudek, to mi z ústavy ani nepřísluší a viděno optikou Montesquieovy dělby moci se dá říct, že to mám dokonce zakázané.
 
Co mi však vadí, je právní veřejností široce přijímaný přístup: „My jsme to rozhodli podle zákona, nikomu nic vysvětlovat nebudeme!“ Ano, z hlediska pozitivního práva je zcela v pořádku. Z hlediska zdravého rozumu i vyššího principu mravního by však bylo možná velmi dobré, aby soudce v případech, kde i slepý vidí riziko společenského pnutí a pobouření, vystoupil před mikrofony a jasně a srozumitelně vysvětlil, proč rozhodl tak, jak rozhodl. Nechce-li to dělat s poukazem na nezávislost soudů, budiž. Ale nedivme se, až bude před soudní budovou stát dav nespokojených. To už se konec konců začíná dít, protože ony potencionálně nebezpečné a extremisty organizované „protiromské“ demonstrace vlastně nic jiného nejsou.
 
A konečně naposledy – velice by mne zajímalo, kde vznikají všechny ty fámy, co je to za lidi, kteří donekonečna tapetují sociální sítě tvrzeními, že všichni Romové nepracují, dostávají od státu dávky ve výši manažerských platů a jsou beztrestní. Ono je to totiž právě naopak – Romové nemohou práci sehnat (a nejen oni), sociální dávky jsou tak nízké, že se za ně nedá téměř přežít, a justice se s nimi také „nemaže“ – naprostou většinu odsouzených a vězňů totiž tvoří právě sociálně vyloučení všech národností. Tedy hlavně Romové.
 
Kdo a proč rozdmychává v naší společnosti takové emoce? A dělá to z hlouposti, nebo z nenávisti?
 
Ale co je hlavní - musíme všichni společně zklidnit emoce, přestat házet všechny Romy do jednoho pytle, trestat násilníky a věrohodně bojovat proti sociálnímu vyloučení. To umožní jen funkční ekonomika, která dokáže vygenerovat dostatek pracovních příležitostí. A až se podaří odstartovat ekonomický růst, nepokoje sice nezmizí jako mávnutím kouzelného proutku, ale určitě jich bude méně. Společenská situace v naší zemi není pozitivní a jistě neříkám, že existují jednoduché recepty. Ale je potřebné hovořit otevřeně a beze strachu o problémech, které ohrožují podstatu demokracie.  A rasismus takovým problémem je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…