Kádner (Úsvit): O prolomení těžebních limitů ať rozhodne referendum

20.09.2013 16:15

Prolomení těžebních limitů je v našem kraji po dlouhá léta velkým tématem. Omílá se jak mezi politiky, tak mezi ekology, ale výsledek žádný. Nyní jsem na toto téma zaregistroval vyjádření stínového ministra průmyslu a obchodu za ČSSD Milana Urbana, který považuje prolomení limitů za velmi důležité z hlediska ekonomiky a zároveň zachování pracovních míst v Ústeckém kraji.

Kádner (Úsvit): O prolomení těžebních limitů ať rozhodne referendum
Foto: red
Popisek: David Kádner

Já osobně spatřuji největší problém v nejednotném názoru na tuto problematiku. Pojďme tedy hledat příčiny. Není to náhodou tím, že už je to všechno víc o politikaření, místo toho, aby si konečně k jednomu stolu sedli představitelé obcí a měst, těžaři a občané a diskutovali o důvodech, okolnostech a následcích? Já sám jsem již dávno přestal odpovídat novinářům na tu neustálou a jednostrannou otázku pro nebo proti. Nikdy je totiž nezajímaly důvody, nechtěli slyšet argumenty, jen jednoznačný závěr. Místo toho jsem zvolil jinou cestu. Sezval jsem občany ze své i okolních horských obcí na debatu, kde se mohli ptát přímo těžařů na otázky, které je tíží, a slyšet od nich jasné odpovědi.

Jako občan můžu mít jakýkoliv názor, ale jako představitel obce se musím řídit tím, abych nepoškodil svým rozhodnutím obec, a hlavně chci udělat všechno pro to, abych pro případné rozhodnutí získal silný mandát od lidí. Jako nejideálnější způsob rozhodnutí se mi proto jeví referendum. Myslím si, že když se bavíme o otázce, jejíž odpověď přímo ovlivní naše životy na dalších minimálně 70 let, měli bychom mít hlubší a širší mandát než od zastupitelstva jednoho volebního období.

První debata se již uskutečnila, další budou následovat, a to i v dalších obcích. A proč? Protože sami těžaři zjistili, že lidé mají pro své ANO nebo NE jasné důvody. Při první debatě tyto důvody jasně zazněly v podobě několika hlavních dotazů. Pokud se zruší silnice mezi Horním Jiřetínem a Zálužím, jaká bude jiná alternativa? Uzavřou se hory? Jaká je časová posloupnost v případě prolomení limitů? Lidé konečně slyšeli odpovědi na své otázky, viděli prezentaci a chtějí debatovat a ptát se dál. Příště na téma Co prolomení limitů přinese státu, kraji, obcím a hlavně jaké budou garance toho, že se sliby splní.

Mám radost, že občané a těžaři našli společnou řeč, že spolu chtějí mluvit. Zároveň si myslím, že garantem v této otázce má být jednoznačně stát. Pokud stát prolomí limity, měl by garantovat podmínky pro města, obce a hlavně občany. Konečně se tak debata přesunula od médií k lidem a to mě opravdu těší. A myslím, že nejen mě.

David Kádner – lídr Hnutí Úsvit za Ústecký kraj

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…