Kádner (VV): Registr smluv – populistický paskvil namísto dohledu NKÚ

22.01.2014 11:56

Ve Sněmovně došlo k projednávání dlouho očekávaného návrhu zákona, zákona o registru smluv. Zní to jako úžasný průlom, konečně budeme moct online dohledat komu a za co platí naše radnice, i já bych z něj měl obrovskou radost, kdyby tady ovšem nebylo zásadní ALE.

Kádner (VV): Registr smluv – populistický paskvil namísto dohledu NKÚ
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslanec za hnutí Úsvit přímé demokracie David Kádner

Jako starosta malé obce vím, že je naprosto nereálné, aby něco takového v praxi fungovalo. Takto zpracovaný návrh s sebou přináší nemalé výdaje a ty si bohužel žádná malá obec nebude moci dovolit. Jedná se totiž o stejný princip jako s veřejnými zakázkami. Ani u nich nebyla dopředu zákonem jasně daná pravidla, ta se obce dozvěděly až prostřednictvím vyhlášky. Zjistily tedy až poté, co byl zákon v platnosti, že každá obec musí mít zřízený profil zadavatele, což znamená měsíční poplatek 850,-. Každá smlouva pak musí být vystavena na webu po dobu 5 let. A já se ptám, kolik takových neznámých skrývá do budoucna tento zákon?

Na rozdíl od velkých měst, malé obce nemají žádný úřednický aparát, často mají k dispozici pouze jednu jedinou účetní. Ta má spoustu práce v rámci svého úvazku a není v jejích silách, aby stíhala zadávat smlouvy do systému ve lhůtách, jaké tento zákon stanovuje.

Proto tento zákon vnímám jen jako populistický krok, který bude pouze zatěžovat již takto přetížené úřady. A byrokracie v naší republice již dnes není málo, že ano. Řešení neprůhlednosti v hospodaření naších radnic vidím v rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu tak, aby mohl neomezeně kontrolovat všechny obce a města. Jedná se o státní instituci, která má váhu a je vskutku podivuhodnou skutečnosti, že za 20 let existence naší republiky ještě nikdo nepodniknul tento elementární a zcela logický protikorupční krok. Na rozdíl od dalších populistických výkřiků, které jen rozšíří již takto nesmyslnou byrokracii, by toto opatření konečně jasně a efektivně ukázalo nepoctivým starostům, že žádná jejích malá domů neprojde bez povšimnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce