Kalousek: Ve volbách se bude hrát o svobodu

20.08.2013 18:44

Projev na 59. schůzi Poslanecké sněmovny dne 20. 8. 2013.

Kalousek: Ve volbách se bude hrát o svobodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Děkuji za udělení slova, pane místopředsedo. Dámy a pánové, paní poslankyně Wenigerová říkala, že máme v podstatě derniéru, pokud se tato Sněmovna rozpustí. Z jiného úhlu pohledu máme premiéru, neboť je to poprvé v moderní české parlamentní historii, kdy Poslanecká sněmovna používá tohoto ústavního instrumentu a přijímá usnesení, ve kterém žádá prezidenta republiky, aby ji rozpustil. Jako každá premiéra to samozřejmě z hlediska historie bude mít své interpretace a líčení postojů jednotlivých politických subjektů.

Já si dobře uvědomuji, že rozhodujícím momentem k vyvolání této schůze, a rozhodujícím momentem k získání ústavní většiny pro hlasování, byl postoj TOP 09 v den hlasování o Rusnokově vládě, a proto bych velmi rád zopakoval, že dnešní schůze a z ní vyplývající předčasné volby nebudou proto, že pan prezident jmenoval Rusnokovu vládu. Naopak tento bezprecedentní akt TOP 09 mobilizoval k tomu, abychom se snažili zaktivizovat všechny pravomoci Poslanecké sněmovny, kterými bychom, pokud by existovala funkční politická většina, snadno přesvědčili nelegitimní vládu i pana prezidenta, že tento krok byl velmi nevhodný a že ústavní zvyklosti nejsou idiotské.

Předčasné volby nebudou ani proto, že se sociální demokracie rozhodla podpořit Rusnokovu vládu a tím ji učinit vládou svojí. Naopak. Tím větší odhodlání bylo v TOP 09, svést ten politický boj o principy, které tady koneckonců vzpomínala paní poslankyně Wenigerová. Já jsem její projev poslouchal s velkou úctou, velmi dobře jí rozumím, protože se domnívám, že máme v podstatě stejnou rodinnou anamnézu, a v těchto postojích stejný názor svých voličů.

Ale tento boj bylo možné svést pouze tehdy, pokud by ve jménu těch principů byla připravena hlasovat ona politická většina minimálně 101 poslanců. My jsme pevně věřili tomu, že s touto většinou svedeme zápas, který není možné prohrát. Máte-li politickou většinu v Poslanecké sněmovně, pak ten zápas není možné prohrát. Ale bohužel není možné ho vést za předpokladu, kdy zjistíte, že ne zcela identifikovatelný počet hráčů je kdykoliv připraven prodat zápas. Takové boje a takové zápasy se vyhrát nedají.

Potom nezbývá nic jiného, než konstatovat, že neexistuje-li politická většina, protože neexistuje, tím jediným krokem k ukončení politické krize jsou předčasné volby. Je to konzistentní s tím, co jsme říkali celé měsíce. Nebude-li existovat politická většina, jsme pro předčasné volby. Existuje-li politická většina, nedávají předčasné volby žádný smysl a při existující politické většině je také nelegitimní jmenovat úřednickou vládu.

Většina neexistuje, nezbývá nic jiného, než předčasné volby, a to bez ohledu na to, jak se rozhodnou voliči, protože oni jsou suverénem. Neexistence předčasných voleb není nic jiného, než protahování neúnosné politické krize. Ukončení té krize a mandát příští vlády, která také bude schopna navrhnout rozpočet, který je připraven, a který bude připravena schválit většina v této Poslanecké sněmovně, je prvořadý úkol pro každého odpovědného politika.

My jsme věřili, že ten zápas svedeme úspěšně v této Sněmovně, protože jsme věřili, že všechny poslanecké kluby dodrží své závazky všemi svými poslanci.

Nestalo se tak. To neznamená, že na ten zápas rezignujeme. Povedeme ho se stejným odhodláním a se stejným úsilím ve volební kampani. Povedeme ho se stejným odhodláním a se stejným úsilím po volbách v této Poslanecké sněmovně. Já se naprosto shoduji s panem místopředsedou Zaorálkem a pevně doufám, že má pravdu, že křičet, že je fakt, že levice to má vyhrané, je velmi předčasné. Já také pevně doufám, že český volič pohlédne do tváře skutečnému nebezpečí, kterému budeme v těchto volbách čelit, a skutečným prioritám, o kterých v těchto volbách půjde. A slibuji, že tak jako TOP 09 nezakolísala jediným svým poslancem v jakémkoliv vážném hlasování v této Poslanecké sněmovně, tak stejně odhodlaně a se stejným zápalem, se stejnou jednotou ten zápas povedeme ve volební kampani i po volbách, neboť jsme si dobře vědomi, že ve svém důsledku se nebude hrát o nic menšího, než o svobodu. (Potlesk zprava.) 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.