Klán (KSČM): Dárky pod vánoční stromeček v roce 2013

27.11.2013 11:24

V čase blížících se Vánoc stále probíhají politická jednání a rýsuje se vládní koalice ve složení ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Zadní vrátka jsou otevřena i u hnutí Úsvit.

Klán (KSČM): Dárky pod vánoční stromeček v roce 2013
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Největším problémem, který trápí nově vznikající koalici, je neshoda v oblasti daňové politiky. Není vůbec jisté, zda bude zavedena pro velké firmy progresivní daň nebo daň korporátní, které se vehementně brání hnutí ANO.

Jednání budoucí koalice předběhla Česká národní banka zásahem do kurzu koruny. Že by v ČNB měl nastrčeny své koně bývalý ministr financí Kalousek? Ten byl pověstný zvyšováním nepřímých daní. Rázem nám hrozí postupné zdražování. Zdražovat se bude, ale pomalu, aby to občan nepoznal. Hrozí nám však i propad zpět do recese, jak hlásají někteří ekonomičtí experti. K tomu vždy stačí nějaký „žblept“ z úst některého z členů bankovní rady ČNB a koruna hned začne reagovat. Neodhadnu, jaké budou ekonomické dopady výše zmíněných problémů. Ze sociologického hlediska však lze sociální dopad rozhodnutí odhadnout.

Při postupném zdražování všeho se řada lidí, kteří již dnes žijí na hranici chudoby, dostane pod tuto hranici. Naše republika má jedno smutné prvenství mezi zeměmi EU. Máme totiž nejvíce lidí žijících na hranici chudoby. Občanům, kterým ještě zůstane nějaký kapitál, nezbude více, než na nákup základních životních potřeb a zbytek věcí si budou muset odřeknout. Pokud si někteří budou chtít zachovat svůj sociální status, budou si muset půjčovat na dluh.

Nehezké to vyhlídky představuje dluhový kapitalismus.

Lidé, kteří v důsledku zdražování nebudou moci splácet své půjčky nebo hypotéky, bude o to více ohrožovat exekuce. Pro dlužníky nastane bludný kruh. Na jedné straně je bude kapitalistický systém nutit stále více se zadlužovat, na straně druhé budou veškeré věci zdražovány. Nejvíce je ohrožena střední třída, která si bude chtít udržet svůj sociální status a která je nejvíce propadem ohrožena.

Zajímavá to logika kasinového globálního kapitalismu.

Urychlené řešení problému by mělo začít co nejdříve. Pokud nebudou ve společnosti zavedeny základní sociální a ekonomické jistoty, bude sociální smír ještě více narušen. 

Namísto toho, aby občanům nebyly naděleny na Vánoce výše uvedené „jistoty“, „navštíví je“ exministr financí Kalousek převlečený za Santa Clause v doprovodu „kumpánů“ z ČNB a nadělí jim zdražení. V horším případě ty, kteří budou v platební neschopnosti, „navštíví“ exekutor.

Přesto věřím, že v novém volebním období Poslanecká sněmovna přijme zákony, které tato negativa zruší nebo alespoň eliminují. Zejména se jedná o zákony týkající se progresivní daně, dále nulové sazby na léky a potraviny, nebo omezení velkého vlivu exekutorů.

Jak vidět, čeká nás hodně nutné a odpovědné práce.

Bc. Jan KLÁN, poslanec Parlamentu ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…