Klán (KSČM): Politická křižovatka

30.08.2013 13:34

Česká republika se nachází na křižovatce. Předčasné volby se nezadržitelně blíží a společnost si bude vybírat, kterým směrem se vydá.

Klán (KSČM): Politická křižovatka
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Buď si opět zvolí cestu zkázy vedenou pravicovou politikou, nebo zvolí levicové, socialistické pojetí slušnosti a politiky. Jak přesvědčit co nejvíce lidí, aby volili právě toto pojetí reprezentované Komunistickou stranou Čech a Moravy? Je nutné voličům předložit kvalitní volební program, jehož body odpovídají potřebám veřejnosti a zlepší její život.

Český stát je v současné době neustále okopáván a zaháněn do kouta globálním kapitalismem a politické elity proti tomu nic nedělají, přestože často mohou. Republika je vážně nemocná a jako pacient se musí začít léčit. Nejefektivnější medicínou jsou v tomto případě předčasné volby. Jenže, co po nich? Bude zapotřebí změnit v naší společnosti řadu věcí a občanům nabídnout lepší alternativu současného neokapitalismu.

Za prvé: Bude nutné zabezpečit základní sociální a ekonomické jistoty, a to prostřednictvím prorůstových opatření nebo pomocí konceptu trvale udržitelného rozvoje. Člověk, který vypadne z pracovního procesu a nemůže novou práci najít, by přeci neměl být otloukán nebo ze společnosti určitým způsobem vylučován. Jednou ze základních sociálních potřeb je totiž jistota zaměstnání.

Za druhé: Jako nutnost shledávám přijmout zákon o státní službě nebo úřednících veřejné správy. Obě varianty jsou v tomto případě správné. Jsme totiž posledním státem Evropské unie, který takovýto zákon nemá. Je nutné odpolitizovat státní správu, aby byla jasně zaručena nestrannost jejího výkonu a ochrana před politickým tlakem. Rovněž by měla být zachována možnost kariérního postupu úředníka na základě výsledků jeho práce. Zákon o státní službě byl sice schválen již v roce 2002, jeho účinnost je však neustále odkládána. Proč asi?

Za třetí: Je nutné přepracovat znění naší Ústavy, protože za více jak dvacet let se toho hodně změnilo a dnes je v ní řada nejasností. Zejména v poslední době jsou „přemílány“ pravomoci přímo zvoleného prezidenta. Na řadě míst chybí lhůty, do kdy se má co podat nebo kdo se má jmenovat. Novelizaci by měl prodělat i jednací řád Poslanecké sněmovny, který byl v tomto volebním období neustále ohýbán a vykládán podle toho, jak se v dané chvíli hodilo. Zneužívalo se zejména zpochybňování hlasování. V jednacím řádu by mělo být jasně uvedeno, kolikrát lze hlasovaní zpochybnit - například 2x a dost.

Za čtvrté: Je nutné navázat spolupráci a diskusi s různými vědeckými pracovišti, které se zabývají budoucím vývojem naší společnosti. Musí se jasně stanovit podoba důchodového systému, sociální a rodinné politiky nebo energetické koncepce. Je nutné zabránit tomu, aby se stále více rozevíraly nůžky nerovnosti mezi těmi "bohatými" nahoře a "chudými" dole. Mezi těmito dvěma sférami se sice vyskytují střední vrstvy, ty však neustále chudnou a do výšin je nikdo nevystřelí, protože stát na ně stále dokola uvaluje nové daně. Právě život a podpora středních vrstev musí být jednou z koncepcí alternativy k současnému systému.

Za páté: Je nutné přesvědčit co nejvíce mladých lidí, aby volili právě alternativu kapitalismu a jejich volba vedla k socialismu a sociálně spravedlivé společnosti. Určitým řešením, které můžeme nabídnout, je zavedení práva prvního zaměstnání pro absolventy škol, aby mohli získat potřebnou praxi. Právě praxe je totiž v současnosti velice žádaná, mnoho zaměstnavatelů ji dokonce vyžaduje. Jenže, kde ji vzít, když po opuštění školy žádnou nemám?

Za šesté: Po nových volbách musí být naším cílem zavedení vázaného mandátu, aby nedošlo k tomu, k čemu docházelo v tomto volebním období – tedy, že ze stran odešla řada poslanců, kteří si začali hrát na nezařazené nebo rovnou vytvořili novou stranu. Vázaný mandát musí být jednou z priorit vedoucích k stabilizaci naší politické scény.

Věci, které jsem zde nastínil, jsou velice důležité pro naši republiku do budoucna. Když se je všechny, nebo alespoň některé z nich podaří prosadit, vybředne naše republika konečně z politické krize a vydáme se cestou stability.

Jan KLÁN, kandidát KSČM pro volby do PS PČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ksm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…