Klasnová: Průkaz TP, ZTP a ZTP/P už opět není vázán na poskytnutí příspěvku na péči

16.11.2013 11:17

Kateřina Klasnová, exposlankyně Věcí veřejných, se i nadále angažuje v řešení postavení těžce zdravotně postižených.

Klasnová: Průkaz TP, ZTP a ZTP/P už opět není vázán na poskytnutí příspěvku na péči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

V pondělí se účastní připomínkového řízení k návrhu vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Následně se pak společně se Zdenou Cupkovou ze Sdružení zdravotně postižených setká s ministrem Františkem Koníčkem a prvním náměstkem MPSV Petrem Šimerkou. Schůzku má domluvenou i s šéfem posudkových lékařů ČSSZ Dušanem Gajdoštíkem. "Na tu mne doprovodí i nová poslankyně Věcí veřejných Olga Havlová, která se hodlá problematice věnovat," uvedla Klasnová.

Navazující vyhláška k novele zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením měla být původně hotova do konce září. "Při jednání s náměstkem ministerstva práce a sociálních věcí v půli října jsem byla ujištěna, že návrh vyhlášky konečně půjde do připomínkového řízení. To se také stalo. Připomínkové řízení končí tento týden a veřejné vypořádání s připomínkami se uskuteční v pondělí. Projednávání se také zúčastním," uvedla dnes Kateřina Klasnová (VV).

Vyhláška je přitom důležitá pro přesná kritéria přiznávání průkazů a výhod zdravotně postiženým (TP, ZTP a ZTP/P). Přesná kritéria přiznávání průkazů a výhod nejsou totiž navržena přímo v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, ale má je určovat právě ministerská vyhláška. "Základem by měl být návrat k vyhlášce 182/1991 Sb., jež navazovala na dřívější zákon o sociálním zabezpečení a platila až do dnů, kdy ji zrušil exministr TOP 09 Jaromír Drábek. Nové znění však doplňuje některá specifika například u autistů," přiblížila Klasnová.

Znění zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, jež napravilo kroky exministra Jaromíra Drábka a například oddělilo přiznávání průkazů od zákona o sociálních službách, již v září schválila i horní komora parlamentu. "Jinými slovy, přiznání průkazu TP, ZTP a ZTP/P už opět není vázáno na poskytnutí příspěvku na péči," vysvětlila Klasnová, která právě za tuto úpravu legislativy bojovala ve sněmovně.

Zdena Cupková, jež vyhlášku připomínkovala za Sdružení zdravotně postižených, má k návrhu vyhlášky výhrady, například kvůli skupině onkologicky postižených pacientů. Nejsou to ovšem výhrady takového rázu, aby znění vyhlášky zcela odmítla. "Zdravotně postiženým velmi pomůže, když vyhláška bude platit i v takto navrženém znění," řekla Cupková. Ve spolupráci s Kateřinou Klasnovou a novou poslankyní VV Olgou Havlovou hodlá Cupková v budoucnu s ministerstvem řešit ještě výši příspěvku na péči a způsoby hodnocení stupně potřebnosti, stejně jako platnost průkazů ZTP a ZTP/P, jimž končí platnost nejpozději v prosinci 2015. Přesto, že některé byly vydány jako doživotní. "Bohužel, stávající právní úprava vůbec průkazku na dobu neurčitou nezná," podotkla Klasnová. "Na změnu legislativy máme ale ještě dva roky. Byla bych ráda, kdyby staří lidé s nevratným zdravotním postižením nemuseli znovu absolvovat celé posuzovací kolečko. Je to pro ně zbytečná zátěž," uvedla Cupková. Poukázala i na administrativní a ekonomickou náročnost výměny doživotních průkazek.

Klasnová, Havlová a Cupková se proto příští týden setkají také s vrchním ředitelem lékařské posudkové služby České správy sociálního zabezpečení Dušanem Gajdoštíkem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…