Klasnová: Tendr na Temelín Rusnokova vláda řešit nebude

21.07.2013 16:30

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová se dnes setkala s prezidentem republiky Milošem Zemanem v Lánech. Předmětem jejich jednání byla případná podpora kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka.

Klasnová: Tendr na Temelín Rusnokova vláda řešit nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

„Prezident Zeman nás ujistil hned po pádu Nečasovy vlády, že jím jmenovaná vláda bude důsledně podporovat nezávislost orgánů činných v trestním řízení. Jsem ráda, že ministryně spravedlnosti Benešová nepodléhá politickým tlakům a nerozhodla o žádných personálních změnách v souvislosti s vyšetřováním exposlanců a Jany Nagyové. Pan prezident mne ujistil, že i nadále bude garantem toho, aby se politické kauzy nezametaly pod koberec,“ uvedla Klasnová.

Na jednání s prezidentem republiky šla Kateřina Klasnová s mandátem od poslaneckého klubu, pro který je jedním ze základních požadavků záruka, že úřednická vláda nebude rozhodovat o největší zakázce, dostavbě Temelína za několik set miliard, u které by mohly hrozit podobné důsledky jako u fotovoltaického boomu.
 
„Byla jsem ujištěna, že obchodní soutěž na dostavbu elektrárny v Temelíně nemá vláda Jiřího Rusnoka ambici řešit. Považuji to za zcela klíčové, neboť úřednická vláda nemá mandát od voličů a nenesla by za důsledky svého rozhodnutí politickou odpovědnost. V tomto případě navíc hrozí podezření, že by na celou věc doplatili daňoví poplatníci podobně jako v případě fotovoltaiky,“ říká předsedkyně klubu VV.
 
„Zároveň jsme probírali některé programové priority Věcí veřejných. Podrobně o nich bude mluvit předseda strany Vít Bárta na pondělní schůzce s premiérem Jiřím  Rusnokem. Nicméně s prezidentem republiky jsem otevřela problematiku odebírání průkazek ZTP a ZTP/P těžce zdravotně postiženým občanům po takzvané Drábkově sociální reformě a zrušení S karet. Prezident i premiér mají zájem vyřešit tyto nešvary zděděné po účinkování TOP 09 na ministerstvu práce a sociálních věcí.
 
Otevřeli jsme také problematiku rozšíření pravomocí NKÚ na kontrolu hospodaření obcí a krajů, územně samosprávných orgánů a podniků s majetkovou účastí států, včetně ČEZu. Tento klíčový protikorupční nástroj bude prioritou této vlády, stejně jako majetková přiznání,“ dodala po nedělním jednání s prezidentem Kateřina Klasnová.
 
O tom, zda VV podpoří vládu premiéra Jiřího Rusnoka rozhodnou nejvyšší orgány strany včetně poslaneckého klubu v úterý 6.8. Na jednání poslaneckého klubu se dostaví premiér, aby představil poslancům VV definitivní verzi programového prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.