Klíma: ODS potřebuje uvědomělé politiky a konzervativní program

01.12.2013 16:30

České politice se vytýká, že je ideově vyprázdněná. Bohužel tento názor sdílím také. Politici se nechali strhnout k marketingu bez obsahu. Mnohdy prodáváme obal naplněný vzduchem, protože jsme přesvědčení, že voliči vybírají podle vzhledu. Nicméně na jednu důležitou věc se zapomíná: lidé dobře poznají, že v pěkném obalu je pouze vzduch, a produkt velice brzy přestanou kupovat. Stejně tak občané dobře poznají, že kandidující stranu, která svůj program i kandidáty vybírá podle vzoru „abychom se líbili“, nemá cenu volit.

Klíma: ODS potřebuje uvědomělé politiky a konzervativní program
Foto: red
Popisek: Logo ODS

ODS má tradičně jeden důležitý neduh, že chce mít program pro všechny. Tím ho vlastně nemá pro nikoho. Řada našich členů už ani vlastně neví, co v ODS hájit za program, protože se spokojí s tvrzením „jsme pravicová strana“. Co pro ně znamená pravicová strana? Nezadlužený stát, který neomezuje lidi. Jenže to je strašně málo! ODS vznikla na konzervativních základech, máme být stranou zásad, respektovat lidskou přirozenost a trvat na tom, aby byl ve světě přirozený řád. Nechali jsme si vštípit od našich socialistických protějšků, že našim hlavním úkolem je spravovat peníze, majetek. Dneska už nezpochybňujeme, že hlavním motorem lidí mají být peníze. Hájit myšlenky konzervatismu znamená oponovat socialistickému materialismu. Proto u nás ve většině získávají hlasy levicové strany. My jsme totiž přijali jejich hru na peníze, v níž budeme ale navždy druzí, pokud k ní nepřibereme i klasické konzervativní hodnoty.

Český člověk žijící v této zemi je vyrván po několika desetiletích socialistického působení z kořenů přirozené společnosti. Hlavním motorem jednání českého člověka je mít blahobytný život, nahromadit bohatství, každý den skvěle jíst, cestovat do exotických krajin. Proti tomu nelze mnoho namítat, smutné však je, že těmto snům se podřizuje naprosto, ale naprosto vše. Už nám nezáleží na tom, jestli mezi sebou máme dobré vztahy, jestli máme přátele, nebo že jsou kolem nás lidé, kteří potřebují naší pomoc. Spoléháme na to, že za nás vše udělá stát, a my se potom můžeme skvěle bavit. V českých lidech není elementární zodpovědnost, protože ji v nich zahlušila socialistická likvidace ozkoušených pravidel a hodnot. Proto nám přibývají rozvody, sebevraždy, zločinnost, sobectví a myšlení pouze na sebe. Co bychom tedy měli chtít? Návrat starých hodnot. Návrat toho, co bylo dříve tolik běžné. Nestarat se pouze o byznys a materiálno, protože tím pouze vytváříme prostor pro komunismus a potvrzujeme jeho ideje.

Výše jsem napsal, že naše strana vznikla také na konzervativních základech. To nikdo zajisté nezpochybňuje. Jenže krom toho se naše strana specifikovala jako křesťansko-konzervativní. Křesťanský proud se zde objevil nejen prostřednictvím naší úcty k evropské kulturní tradici, ale také sloučením s Křesťanskodemokratickou stranou. Všichni dosavadní předsedové tuto skutečnost připomínali, ale málo na ní trvali. Neznamená to, že všichni naši členové musí být zarytými křesťany, ale měli by si vzít za své zásadní křesťanské myšlenky. Každý člen by si měl připomenout, že naším cílem nejsou peníze, ale hodnoty. Naším cílem není, aby si všichni užívali, ale aby tato společnost dobře fungovala. Chtějme, aby jedinec ve společnosti byl fungujícím článkem. Nemá být mravencem v mraveništi, ale tím, kdo se aktivně ve své společnosti podílí na životě společenstvích, v nichž je přirozeně vrostlý.

V této úvaze bych mohl pokračovat dlouho: Připomínat, jak socialisté zničili život na vsích, když donutili občany stěhovat se do velkých měst, kde nevznikaly žádné společenské vazby, jak rozbili rodinu a jiná přirozená společenství, když byli občané nahnáni do fabrik a do panelových bytů. Všechno tohle by nicméně byla zbytečná omáčka, protože jistě chápete, že naším cílem nemá být snaha o další likvidaci společnosti, ale naopak společnost vrátit ke svým kořenům. To musí být smyslem našeho programu. Když se nám to podaří vysvětlit, vrátí se ODS na výsluní pravice i politiky.

Autor je od roku 2009 členem Občanské demokratické strany.

Vyšlo na serveru pravybreh.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie