Kolovratník (ANO): Budu pracovat, ne slibovat...

22.10.2013 20:00

Jedním z hlavních témat dnešní politiky v našem regionu je a bude výstavba R35.

Kolovratník (ANO): Budu pracovat, ne slibovat...
Foto: red
Popisek: Politické hnutí ANO

Jednoznačně tvrdím, že pro zahájení výstavby pětatřicítky nejsou dány žádné nestandardní překážky. R35 je veřejně prospěšnou stavbu v oblasti dopravy. Na příští rok je v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) připraveno na projektové, dokumentační a expertní práce a také výkupy pozemků bezmála 200 milionů korun.

Postavit R35, paralelní dopravní tepnu kolabující dálnici D1, deklarují snad všichni odpovědní politici, státní úředníci a odborníci zprava doleva a zpátky. Tak proč se stále nestaví...?

Na vině je právě "lidský faktor". Každý ministr dopravy za posledních dvacet let nechal připravit "svou" strategii výstavby dopravní infrastruktury v České republice na mnoho let dopředu. Jeden po druhém však měnili priority svého předchůdce, buď podle stranických pokynů, zastoupení těch kterých regionálních poslanců v parlamentu nebo podle toho, co jim zrovna jejich "odborní" poradci vnutili jako zájem státu.

Stejně tak vysocí státní úředníci ve vedení SFDI nebo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podle politických a lobbisticko-kamarádských vazeb a vztahů, vkládali nebo vymazávali tu kterou dopravní stavbu z rozpočtu dopravního fondu nebo vyhlašovali a rušili veřejné soutěže na dopravní stavby podle toho, jak jim bylo "shora" zadáno.

Když je lidský faktor nejslabším článkem systému, musí být tím nejsilnějším jasná, přesná a vynutitelná pravidla.

Náš stát nejprve neuměl rychle a hospodárně stavět dálnice a silnice, protože neměl kvalitní oporu v zákonech a vychytralí spekulanti skupovali pozemky, které potom za lichvářské ceny prodávali státu. Když už se po letech podařilo připravit a schválit příslušný zákon (o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury), jsou v něm pro změnu nastaveny parametry ceny odhadní za nestavební pozemky, za které to mnozí vlastníci nechtějí prodat. To je opravdu "ode zdi ke zdi".

Buď stavíme draze, protože máme špatnou legislativu, nebo máme zákon, který stavbu zlevní, ale podle vyjádření zástupců ŘSD vlastně stavbu blokuje. V rozpočtu SFDI vyčleníme finance na výkupy pozemků, které však nechce nikdo prodat, s čímž si neumíme poradit, protože vrcholem naší pracovní aktivity je rozesílání dopisů a čekání, jestli nám někdo odpoví. V tu chvíli máme peníze, které nemáme za co utratit... Kudy chodíme, tudy říkáme, jak je pětatřicítka strategická pro dopravu v naší zemi, ale do rozpočtu dopravního fondu na příští tři roky její výstavbu ani nenapíšeme, že pane ministře dopravy Žáku... Prostě Kocourkov.

Pracovat a netlachat. To je cesta. Každý jeden poslanec, pokud myslí svůj mandát vážně a chce se věnovat rozvoji dopravní infrastruktury, toho může dosáhnout skrze aktivní práci ve sněmovních výborech nebo ve Státním fondu dopravní infrastruktury.

Každý jeden poslanec může jako člen zákonodárného sboru dle Jednacího řádu Sněmovny požadovat kdykoliv informace po ministerstvu dopravy nebo třeba ŘSD, jakožto organizaci státní správy o její činnosti. A konečně každý jeden poslanec má zákonodárnou iniciativu, může tedy připravit návrh zákona, např. o liniových dopravních stavbách.

Každý jeden poslanec tak může pracovat, aby se R35 začala už konečně stavět. Já pracovat budu - ANO budu!             

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…