Kousalíková (ODS): Dejvice obsadí bezdomovci?!

24.08.2013 11:25

Středa odpoledne a mně zvoní telefon: „Paní starostko, hlavní město chce zřídit také v Dejvicích centrum pro bezdomovce, co si o tom myslíte?“ ptá se na druhém konci redaktorka.

Kousalíková (ODS): Dejvice obsadí bezdomovci?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková

Tuším, že otevírám Pandořinu skříňku, ale i přesto odpovídám: „Že by v Dejvicích mělo být centrum pro bezdomovce, je šokující. Co se týče nájemného i cen bytů, je to nejdražší část v Praze, jsou tu školy, je to centrum Prahy 6. Nevím, jak to mohlo někoho napadnout“.

Moje odpověď se objevuje na internetu Prahy 6 a druhý den ráno letí celou Prahou v novinách... Na oficiálním profilu Prahy 6 na sociální síti přichází smršť většinou nenávistých kometářů:

Paní starostko, tenhle Váš výrok je opravdu ostudný! Vracíme se do minulosti?

Ufff! A ještě se tady tím budete chlubit? To nemůžete myslet vážně!

Kousalíková si zřejmě nechce nahněvat dejvickou elitu.

Vzniknout by mělo právě proto u vás, abyste měli neustále na očích fakt, že ne všichni si žijí jako prasata v žitě a nebyli odtrženi od reality.

Marně hledám, kde jsem ve své odpovědi mluvila o elitě, nikde ve své odpovědi nečtu ani nic o tom, že bych občany nějak dělila na ty „v žitě“ a ostatní.

Mezitím jen otevírám článek na internetu a pod ním k mému překvapení vidím diskusi s názory zcela opačnými:

V nasi soc.siti maji bezdomovci moznost vybrednout, ale to by museli chtit a osobne si myslim,ze vetsina nechce.

Většina z bezdomovců to má jako životní styl a líbí se jim život bez závazků, zejména v létě v parku. Těmto lidem ovšem pomoci odmítám, notabene je přesvědčovat, aby se šli umýt a převléci. Zde bych raději viděl tvrdou represi.

Proč podporovat někoho kdo se chová asociálně a obtěžujícně, tím, že mu bude město ještě dělat servis? Jediné co bych nabídnul je nějáký program pro bezdomovce co mají zájem s bezdomovectvím skončit a začlenit se do normální společnosti. Ale dělat služby těm co se chovají bezohledně k okolí? To je zločin proti slušnému obyvatelstvu.

Emoce, napětí a vášnivá slova...

Dovolte mi proto shrnout raději fakta.

Když v roce 2009 přišla Praha 6 jako jedna z prvních pražských radnic s projektem, že bezdomovcům pomůže, pokud budou ochotni pracovat, čekala jsem, že se dveře s nimi netrhnou. Nechám vás hádat – a můžete víckrát – kolik bezdomovců se nakonec do pracovního programu přihlásilo. Chvíli počkám... Kolik, že to odhadujete?

Stovky?

Desítky?

Možná Vás odpovědí zklamu.

Správná odpověď totiž zní: 1. Raději pro upřesnění, aby opět nedošlo k šumu, vypíšu jako na složence – slovy – „jeden“. Ptám se proč? Opravdu nestáli o pomoc? Opravdu jsme tak „zlá“ radnice? Nebo je problém někde jinde a já to teď mám za všechny schytat?

Radnice má na terénní práci s bezdomovci vyčleněný team 8 lidí – jednu kurátorku a sedm sociálních pracovníků. Za bezdomovci docházejí přímo do terénu, pomáhají jim vyřizovat doklady, hledat práci a například i dočasné bydlení. Dokázali takto pomoci už desítkám možná i stovkám lidí. Sami mi kolikrát potvrzují, že někteří bezdomovci chtějí ale hlavně peníze – rychle, zadarmo a bez jakéhokoliv vlastního přičinění.

Letos na jaře zřídila Praha 6 jako jedna z mála městských částí speciální mobilní „sanitku“ pro bezdomovce, která je jim k dispozici každé úterý v Papírenské ulici. Dostanou zde základní ošetření, ošacení, léky a odbornou pomoc, často i asistenci s vyřizováním věcí u různých institucí. Praha 6 za tento projekt zajišťovaný občanským sdružením Naděje platí desítky tisíc korun a mám potvzeno, že sanitku za pět měsíců využilo přes 300 bezdomovců.

Opravdu se vám to zdá málo?

Budu ráda, když mi hlavně občané Dejvic napíšou svůj názor. Opravdu (?) a kde případně byste chtěli mít ve své čtvrti centrum pro bezdomovce?

Určitě by stálo za to zjistit, odkud hlavně ti, kteří mi vypisují kritické komentáře, vlastně jsou. Z Prahy 6 – Dejvic? Vsadím se, že kdyby měli mít právě tito kritici bezdomovce před svým domem, rychle by si to rozmysleli.

Zajímalo by mě, jakých komentářů bych se dočkala, kdybych s centrem pro bezdomovce souhlasila. Troufám si už teď říci, že by byly stejně negativní, jako jsou teď. Už slyším možná i ty samé hlasy, které mě nyní kritizují, jak by možná změnily názor a chtěly by bezdomovce z Dejvic vyhnat...

Čekám další telefonát...

Vaše Marie Kousalíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie