Kováčik (KSČM): ČSSD diskredituje politický systém jako celek

05.11.2013 22:30

Tak stále marně čekáme... Co se to vlastně děje po těchto volbách? Kde je ta proklamovaná změna? Nechápu, jak mohou představitelé ČSSD takto hazardovat s důvěrou občanů. Chování, jehož jsme svědky, diskredituje politický systém jako celek. Volič musí nutně cítit, že přece toto nebyl důvod, proč se vydal k volbám.

Kováčik (KSČM): ČSSD diskredituje politický systém jako celek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Po volbách by přirozeně měly úspěšné politické strany (zvláště vítěz) začít pracovat, zasednout k jednání a okamžitě hledat, jaké jsou možnosti a podmínky prosazení svého programu a slibů, které občanům daly před volbami. Je pravdou, že jsme v minulosti byli také svědky toho, že některé politické strany začaly rychle ustupovat od nejdůležitějších slibů svého programu ve prospěch různých výhod, křesel a trafik, což jsme vždy tvrdě kritizovali. Zatím však zažíváme unikátní situaci, kdy se strany reálně o svém programu, práci a možných kompromisech ani bavit nezačaly.

Právě proběhlé volby měly být také reakcí na způsob dosavadního bezohledného vládnutí pravice. Měly být jakousi šancí zbavit se současného společenského marasmu. Zatím se po volbách místo očekávaného zlepšení politické kultury proměnila politika, zvláště díky chování „vítěze“ voleb ČSSD, na čisté intriky a politikaření, kdy rozdělená strana nejdříve tvrdě bojuje o to, kteří sociální demokraté vlastně mají privilegium v té nové, avšak neexistující, vládě sedět. Losna nebo Mažňák? Sobotka či Hašek? Ještě skoro ani nezačala vážná jednání o vládní většině, ale v této straně se již přetahují o moc, jak malé děti.

Místo neustálého prohlubování vzájemných příkopů by se tito lidé měli naučit kultivovaně jednat o východisku z hádek a sporů. Pokud se tak nestane a ČSSD nedokáže převzít odpovědnost, tak se může snadno stát buď to, že i přes dosavadní proklamace dojde znovu k vzniku pravicové vlády za účasti TOP09, ODS, ANO a KDU-ČSL. Nebo existuje druhá varianta, a to, že dojde k dalším předčasným volbám. To by se dalo již považovat za nehorázné opovržení voličem a jeho hlasem, stejně tak jako by to byl velmi špatný signál do zahraničí o stabilitě v České republice.

Vyzývám sociální demokraty, ať se probudí z šoku. Ať se přestanou hádat a začnou si uvědomovat, že zvoleni byli kvůli službě občanům, nikoliv kvůli boji o funkce. ČSSD má teď jedinou šanci, jak přežít. Přestat s mocenským bojem a soustředit se v povolebních vyjednáváních na obranu levicového programu. Je zajímavé, že kvůli mumraji uvnitř sociální demokracie zmizela slova o obraně sociálního státu, progresivním zdanění, zachování veřejných služeb. Nebo že by to byl účel?

Česká republika potřebuje nastartovat ekonomiku, bojovat s nezaměstnaností, nedostupností bydlení a nárůstem cen. Musíme se postavit církevním restitucím, zabránit vyvádění peněz ze státního důchodového pilíře k soukromým investorům či nastavit normální poměr solidárního zdanění ve společnosti. To jsou cíle, které si KSČM určila a na kterých chceme pracovat. ČSSD si mnoho našich cílů vzala před volbami za své a já teď čekám, že ukáže, že to myslela vážně a přestane se věnovat vnitrostranickým bojům o moc a funkce.

Ing. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL