Kováčik (KSČM): Úprava zákona o povinném značení lihu má naši podporu

09.08.2013 11:20

Vyjádření Pavla Kováčika, poslance PČR (za KSČM), k zákonu o povinném značení lihu.

Kováčik (KSČM): Úprava zákona o povinném značení lihu má naši podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Příprava zákona o povinném značení lihu vycházela z potřeby zpřísnit sledování oběhu alkoholických nápojů poté, co v České republice proběhla methanolová aféra, která stála život více než čtyřicet lidí a dalším poškodila zdraví. Příprava tohoto opatření, které umožní kontrolu, trvala dlouho, nicméně se jednalo o složitou záležitost, bylo zapotřebí, aby tento zásah dokázal odlišit legální zboží od nelegálního, aby legální výrobci měli šanci snadno a jednoduše prokázat, že jejich zboží je skutečně legální.

To, že se přijala úprava, kde je značení originálního čísla na lahvi, čili na kolku, je podle mého soudu lepší, než to, které bylo původně připraveno a spočívalo v použití čipu, protože je především méně nákladné. V případě, že by tam byl čip, byly by zapotřebí čtečky, a to jak u výrobců, tak u obchodů, ale i u kontrolních orgánů, což není vůbec levná záležitost a při každé příští úpravě by se musely pořizovat nové typy čteček. To by znamenalo vysoké náklady, které by zaplatil zákazník v koncové ceně zboží. Postupem času uvidíme, jak se touto úpravou podařilo vyřešit bezpečné odlišování legálního od nelegálního zboží a jak moc se podařilo ztížit nelegálním výrobcům přístup na trh. Je nutné, aby se vše pečlivě sledovalo, tato úprava je sice dobrá, ale bude zapotřebí i zpřísnění kontroly jak na straně orgánů kontroly potravin, tak na straně orgánů ministerstva financí, čili celní správy.

Úpravu jsme podpořili, vítáme ji a budeme pečlivě sledovat další vývoj situace na trhu s lihovinami.

Ing. Pavel Kováčik, poslanec PČR (za KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…