Krejča: Od Šumavy k Tatrám a zpět

04.09.2013 12:50

Každoročně na konci srpna ožijí Vysoké Tatry jednou akcí. Je jí mezinárodní vojenský výstup na Kriváň, který je vždy spojen i s pietním připomenutím SNP (pro neznalé historie – Slovenského národního povstání během druhé světové války).

Krejča: Od Šumavy k Tatrám a zpět
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Miroslav Krejča

Pořadateli této akce jsou vojenské svazy zemí tzv. Visegrádské skupiny (V4 – Slovensko, Polsko, Maďarsko a Česko). Během letošního ročníku (již osmnáctého) vystoupilo na Kriváň v sobotu 24. srpna cca 950 účastníků – nejmladšímu bylo 7, nejstaršímu 85 let. Jeden z pokořitelů 2 495 m vysokého vrcholu naměřil na svém krokoměru na trase ze Štrbského plesa celkem 16 tisíc kroků. Tolik strohá statistika.

A teď něco málo k Tatrám. Mají stále své kouzlo a přitažlivost, ale stále více o jejich podobě a životě rozhodují peníze. Srdce bolí a oči pláčí, když procházíte okolo zpřetrhaných kořenů zdravých živých stromů a zmrzačených torz kosodřeviny v místech, kde se rozšiřuje sjezdová lyžařská trať ze Soliska. Stromy a kosodřevina zde rostly desítky, možná stovky let. Teď musí zemřít, aby bylo učiněno zadost lidské zpupnosti a nenažranosti. Když se něco takového stane v důsledku přirozených přírodních procesů (vichřice, kůrovec), je hned zle a „oheň na střeše“. Když něco takového ale páchá člověk, navíc v národním parku, je to v pořádku a „klid po pěšině“. Až na Solisko a celou Mlynskou dolinou je slyšet kravál z „Guláš Cup Harley Davidson“, který se již po třetí odehrává v areálu FIS.

To ale ještě není v podstatě nic proti tomu, jak je znásilňováno a przněno úbočí masívu Lomnického štítu pod Skalnatým plesem. Proč? Aby tu vznikly nové lanovky, nové sjezdovky, nová obří parkoviště. Aby se mohlo spotřebovat víc elektrické energie na provoz vleků, večerní osvětlení a zasněžování. Aby se do prostředí okolo nás dostávalo víc chemikálií používaných při výrobě umělého sněhu.

Obraz Tater se mění, ochrana přírody se stává prázdnou nádobou. Staré objekty ve stylu tradiční tatranské architektury chátrají a jsou objektem zájmu vandalů. Místo nich rostou vedle megalomanských sjezdovek luxusní hotely, které nabízí svým movitým klientům vše možné i nemožné, takže se klidně obejdou bez neporušené, divoké a krásné přírody. Pod sjezdovkami vyrostly „lunaparky“ – stánky s všemožnými kýči a atrakcemi, které tahají peníze z kapes rodičům malých dětí. Je mi z toho smutno. Smutno dvojnásob, protože k něčemu takovému se schyluje možná i tady u nás na jihu Čech na Šumavě.

Vážení, zajeďte se podívat do Tatranské Lomnice a projděte si svahy pod Skalnatým plesem, ať vidíte, kam vede lidská zpupnost. Vichřice v roce 2004 a následná kůrovcová kalamita nenapáchala takové škody, jaké zde z blbosti či ziskuchtivosti, pro vlastní zábavu činí člověk – pán tvorstva. A pečlivě sledujte jak se k tématu Šumavy postaví ve svých volebních programech strany, které nám zase naslibují modré z nebe, aby dostaly své kandidáty do lavic Poslanecké sněmovny. A sledujte pečlivě výroky, sliby a postoje těchto kandidátů. Ať se pak nedivíme, co nás potká. A to nejen v kauze Šumavy.

Miroslav Krejča

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Krejča - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).