Kučera (TOP 09): Pokračování těžby za limity o moc více pracovních míst nepřinese

25.11.2013 8:39

Reakce poslance Parlamentu České republiky Ing. Michala Kučery ke snaze "Vlády Miloše Zemana" prolomit limity těžby na severu Čech.

Kučera (TOP 09): Pokračování těžby za limity o moc více pracovních míst nepřinese
Foto: TOP 09
Popisek: Michal Kučera

Se zděšením pozoruji snahy vlády přátel Miloše Zemana, která bez důvěry a v demisi, těsně před koncem svého podivného mandátu, chce prosadit prolomení limitů těžby v Ústeckém kraji. Takto závažný krok, který významně a hlavně negativně ovlivní život v našem kraji, by měla učinit vláda s mandátem a hlavně po pečlivém zvážení všech kladů a záporů, které další těžba v regionu přinese.

TOP 09 je jasně a dlouhodobě proti prolomení limitů těžby. Musíme si uvědomit, jakou cenu platí obyvatelé Ústeckého kraje za těžbu a průmyslovou výrobu s ní spojenou. V kraji máme nejnižší věk dožití, vysokou kojeneckou úmrtnost, nejnižší  průměrné vzdělání, špatnou sociální strukturu. Mladé rodiny, vzdělaní a kvalifikovaní lidé proto odcházejí, zůstávají ti méně kvalifikovaní, kteří hůře hledají zaměstnání. Roste nezaměstnanost a sociální napětí. To je cena, kterou mimo jiné, platíme taky za povrchovou těžbu v Ústeckém kraji.

Nemohu přijmout argument, který obhajuje prolomení limitů těžby zachováním pracovních míst. Pokračování těžby za limity o moc více pracovních míst nepřinese, naopak bude se jen prodlužovat současný, nepříliš utěšený stav a budou se odkládat skutečná řešení.  Řešení, která přinesou dlouhodobý rozvoj Ústeckého kraje a která z něho opět udělají dobré místo pro život.

Ústecký kraj není jediným krajem v Evropě, který prochází přeměnou z extenzivní průmyslové oblasti. V mnoha zemích to už úspěšně dokázali, u nás to zatím odkládáme a odsouváme. Ať to vyřeší naše děti, my tu odvahu nemáme. A že to budou muset řešit, to je nám všem snad jasné. Zatím jim tady náš kraj ještě trochu zdevastujeme. A to hlavně lidsky.

Ing. Michal Kučera (TOP 09)
poslanec PČR, Ústecký kraj

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.