Langšádlová (TOP 09): Divadlo pana Svobody rodinám nepomůže

12.01.2014 14:01

Reakce místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové na článek Pavla Svobody.

Langšádlová (TOP 09): Divadlo pana Svobody rodinám nepomůže
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně za TOP 09 Helena Langšádlová

Kdyby se pan Svoboda z KDU-ČSL seznámil s fakty a způsobem změn DPH na evropské úrovni, nemohl by psát takové nesmysly jako ve svém článku. Chápu, že pan Svoboda chce hrát před voliči divadlo, jak se on a nová vláda snaží pomoci rodinám s dětmi, ale zlá Evropská unie to nepovolí. Toto divadlo však nikomu nepomůže.

Ačkoli oceňuje snahu koaličního partnera ČSSD umístit dětské pleny do nižší sazby DPH, zapomíná, že to byla právě ČSSD, za jejíchž vlád si Česká republika tuto výjimku, na rozdíl od jiných států, před vstupem do EU nevyjednala. Dřívější snahy, a to i v době působení Miroslava Kalouska na pozici ministra financí, nevyústily v jednomyslný souhlas v EU, který je pro tuto změnu nezbytný. Například již v roce 2008 se při otevření tohoto problému proti zařazení plen do snížené sazby postavilo mnoho členských států. Evropská komise pak proti České republice a dalšímstátům zahájila řízení proti porušení sjednocených předpisů s rizikem finančního postihu a vyžadovala nápravu.

Když už jsme u daňové podpory rodin s dětmi: pan Svoboda by se mohl seznámit také s porovnáním daňových úlev na straně přímých daní. Ty jsou díky návrhům TOP 09 a exministra Kalouska v České republice jedny z relativně nejvyšších z vyspělých zemí. Nízkopříjmové a středněpříjmové rodiny s více dětmi tak daně z příjmů nejen neplatí, ale mnohdy dostávají ještě navíc daňový bonus. Minulá vláda připravila také celou řadu dalších konkrétních kroků, například zřízení dětských skupin, které ovšem kvůli předčasným volbám nestačila prosadit.

Helena Langšádlová, poslankyně a místopředsedkyně TOP 09

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…