Lank (Úsvit): Státní energetická koncepce vypadá, jak kdyby ji sepsali lobbisté

30.09.2013 20:42

Dostala se mi do rukou státní energetická koncepce. Je to dokument o 112 stránkách, který nám tak nějak ukazuje, kam by se měla energetická politika naší republiky ubírat následujících asi 30 let. S tím jde ruku v ruce i dokument s názvem Surovinová politika ČR.

Lank (Úsvit): Státní energetická koncepce vypadá, jak kdyby ji sepsali lobbisté
Foto: Archiv ML
Popisek: Martin Lank

Jsem možná jeden z prvních laiků, který do nich nahlédl – a překvapilo mne, že i když oba zásadní dokumenty jsou z dílny jednoho a toho samého ministerstva, kupodivu se neshodnou. Například v otázce těžebních limitů. Zatímco jedna tvrdí, že do roku 2035 bude dostatek uhlí i bez jejich prolomení, druhá tvrdí, že by se těžba za limity měla začít připravovat už v roce 2016….

Koncepce na mne jinak působí, jako že ji sestavovaly spíš lobbistické skupiny, které počítají třeba s rozšířením Temelína, s provozem hnědouhelných centrálních tepláren nebo podporou solárních panelů. Ostatně vazby těchto zájmových skupin podle všeho směřují napříč politickým spektrem. Přitom vzduchem létají stovky miliard – a nikdo nedokáže odhadnout vývoj ceny elektrické energie, ani jak energetiku ovlivní nové technologie.

Podle mého laického názoru by otázka prolomení těžebních limitů určitě měla být předmětem referenda, ale je zbytečné to řešit už teď. Do roku 2035 je času dost a spousta věcí se může změnit. Lidé by si mohli sami rozhodnout i to, jestli třeba místo dostavby dvou bloků v Temelíně nebude lepší kompromis v podobě dostavby jednoho bloku v Dukovanech.

Elektrárna na to připravená je, vyšlo by to levněji a pomohlo by to i zmírnit nezaměstnanost na Třebíčsku. Do té doby by měl stát maximálně podpořit úspory v podobě zateplování budov nebo ekologického vytápění. Podpořit by měl i výrobu elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Na rozdíl od současného stavu ale nikoli do sítě „na kšeft“, ale do domácností nebo obcí na vlastní spotřebu.

A co třeba takhle převést vysoce úsporné spotřebiče do nižší sazby DPH? Chápu, že lednice o spotřebě odpovídající malé továrně je pro ČEZ asi výhodnější – ale miliardovým ziskům této firmy by to zase tolik neublížilo a z dlouhodobého hlediska by se třeba vyhnula investicím v řádu stamiliard. A konec konců, výrazná většina akcií ČEZu pořád patří státu, který by tento zájem o vlastní občany projevit mohl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…