Lesenská (ČSSD): Kapka trpělivosti už přetekla

18.08.2013 9:43

Řešením je rozpuštění sněmovny a nové volby.

Lesenská (ČSSD): Kapka trpělivosti už přetekla
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Už je to tady. Na programu Sněmovny, původně 16., poté  20.srpna 2013 má dojít k rozpuštění tohoto státotvorného orgánu, který za dobu konání  své pravicové vlády má hodně zářezů. Jeden z posledních – kauza Nečas/Nagyová už konečně přelil poslední kapku trpělivosti veřejnosti, kdy zákonitě došlo k demisi vlády a jmenování prezidentem Zemanem nové, pro změnu úřednické. K obrovské nevoli současné vládní koalice. Máme 101 ověřených hlasů pro novou, opět  pravicovou  vládu v čele s Miroslavou Němcovou, hřímali v těchto dnech sebejistě představitelé ODS, TOP 09 i LIDEM, kdy však, jak se  ukázalo  při konečném hlasování – tři hlasy vypadly, včetně nevypočitatelné, nebo až příliš vypočítavé předsedkyně  LIDEM Karoliny Peake.

Jak tedy dál?

 Sněmovna v těchto dnech, slovy jistého politologa, se změnila v  nesmiřitelné kolbiště  mezi politickými stranami podobající se nekonečnému blízkovýchodnímu konfliktu. Nedivím se. Stávající, úřednická vláda, byť v demisi, koná k nápravě současného stavu taková opatření, že  politickým  matadorům  stávají  vlasy hrůzou na hlavě, zda nedojde i na ně, při revizi účtů.

A věru, bude co vysvětlovat. Vezměme například výšku našeho státního dluhu, který progresivně navýšila poslední pravicová vláda Petra Nečase a Miroslava Kalouska, vláda „rozpočtové odpovědnosti“. Zatím co v  90.letech jsme měli jako republika aktivní saldo, v následujících letech, převážně za vlád pravice, se stát dluhově propadal až k současnému  1 705  800 200 korun. Dluh každou vteřinu narůstá o 3 583 korun spolu s dalšími 63 korunami za úrok. Pozadu nezůstávají svými dluhy  ani kraje ve výši  121 194 914 korun díky „péči“ státu. A když k tomu připočtu zahraniční dluh ČR přes dva biliony korun, kdy české dluhopisy ( zřejmě  vědí,  proč) nakoupili zahraniční investoři.

Souběžně s tím narostly i dluhy českých domácností na téměř 1, 174 bilionu korun. S tím  souvisí  nevídaná nezaměstnanost, stálý propad rozhodujících odvětví  průmyslu,  rostoucí zločinnost a další negativní jevy. Nedivme se potom v jakém sociálním, morálním  stavu  je naše společnost, kdy však důsledky tohoto „hospodaření“ pravice  odnášejí  normální lidé žijící z výsledků každodenní  práce, rodiny s dětmi, bohužel i starší generace,  senioři,  lidé se zdravotním postižením.

V době velké hospodářské krize se také daleko názorněji ukazuje, že zbrklý a levný výprodej národního majetku „za babku“ je největší příčinou problémů českého hospodářství, kdy propad ekonomiky zákonitě nemůžeme ovlivnit, protože rozhodující slovo mají zahraniční mateřské společnosti.

Příchod zahraničního kapitálu byl vítán se slávou. Zahraniční „strategičtí partneři“ byli podporováni dotacemi, dostávali daňové prázdniny apod. Výsledkem této politiky je skutečnost, že podstatná, převažující část ekonomiky je dnes v rukou zahraničního kapitálu, kdy dividendy (150 mld.  korun) ,  zisky plynou do zahraničí. O osudu tuzemských podniků, firem se rozhoduje v zahraničí.

Zahraniční kapitál šel k nám z důvodu, aby u nás levně nakupoval podniky i pracovní, vysoce kvalifikovanou sílu.  Aby „reguloval“ možnou konkurenci. Sloužilo k tomu i vysoké znehodnocení koruny již počátkem 90. let. Průměrné mzdy jsou u nás i v současnosti na třetinové až čtvrtinové úrovni mezd ve srovnání se západními zeměmi Evropské unie. To jsou jen některé údaje o současném stavu ekonomiky naší země. Aby toho nebylo málo tak ještě jako „třešinku na dortu“ protlačily pravicové strany ve Sněmovně – přes odpor levicových sil -   zákon o navrácení majetku církvím ve výši mnoha miliard  korun.

Nedivme se veřejnosti, že důvěra ve vládu, v zastupitelské  sbory,  klesla na minimum. My jsme však tuto situaci ve státě nezavinili, říkají mně  rozhořčeně lidé se kterými hovořím ve svém volebním regionu. I mimo něj. Proč to však máme  odnášet  tím,  že nemáme práci, prostředky na obživu, že se nám neustále zdražuje  vše co potřebujeme k normálnímu životu. Proč, proč, proč?  Věru, těžké je odpovídat na tyto otázky, když  trvale  narážíme ve Sněmovně,  u pravicových stran,  vlády,  na zeď neprostupnosti, nezájmu řešit tyto problémy. Chovaly se a chovají jak v dobytém území, kdy vítěze zajímá jen osobní prospěch.

Pohár trpělivosti přetekl. Když píši tyto řádky, ještě stále platí termín k rozpuštění Sněmovny 20. srpen 2013 a následné vypsání nových voleb.  Doufám, že tomu tak bude. Sociální demokracie v součinnosti s dalšími demokratickými levicovými stranami bude mít co napravovat. V zájmu naprosté většiny našich lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.