Liberecký kraj: Školu v Kateřinkách napadli teroristé. Naštěstí pouze cvičně

11.10.2013 14:14

Střední odborné učiliště nábytkářské a střední odbornou školu v libereckých Kateřinkách napadli ve středu odpoledne teroristé – naštěstí pouze cvičně. Integrované složky záchranného systému Libereckého kraje zde měli námětové cvičení, jemuž velelo Krajské ředitelství policie Libereckého kraje. Cvičení mělo všem přiblížit reálnou situaci napadení školy, a to včetně střelby, držení rukojmích či vážných zranění civilistů.

Liberecký kraj: Školu v Kateřinkách napadli teroristé. Naštěstí pouze cvičně
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

„Toto taktické cvičení bylo reakcí na několik podobných útoků ve světě, kdy došlo k napadením veřejných budov, při nichž padli za oběť nejen dospělí ale i děti. Cvičení bylo zkouškou spolupráce a vzájemné koordinace složek integrovaného záchranného systému a věděla o něm jen hrstka lidí z řad organizátorů a štábu,“ řekl Marek Pieter, náměstek hejtmana Libereckého kraje, který společně s dalšími hosty celému cvičení přímo v Kateřinkách přihlížel.

Cvičení bylo tematicky zaměřené na problematiku střelby ve školských zařízeních s velkým počtem zraněných osob, jehož cílem bylo ověřit postupy Policie ČR při vzniku mimořádných událostí tohoto typu a ověřit součinnost složek Integrovaného záchranného systému, zejména jejich flexibilitu, rychlost a včasnost zásahu, a v neposlední řadě i taktiku celého zásahu.

„Naše škola byla vybrána z toho důvodu, že jako jeden ze studijních oborů se zde vyučuje Bezpečnostně právní činnost a pro studenty to byl praktický výcvik, kdy mohli použít některé ze svých znalostí v oblasti zdravovědy nebo první pomoci,“ sdělil ředitel školy Václav Tichý s tím, že pro žáky školy byla tato zkušenost velice cenná.  

Cvičení se kromě policie a zdravotnické služby zúčastnily i jednotky profesionálních hasičů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. „Jednalo se o hasiče ze stanic  Liberec, Raspenava a Jablonec nad Nisou. Hasiči pomáhali především s transportem zraněných a asistovali u ošetření a lékařské pomoci,“ uvedla Zdeňka Štrauchová, mluvčí libereckých hasičů.

Velmi autentická zranění studentům – figurantům vytvořili pracovníci Českého červeného kříže. Na zdárný průběh akce dohlížel Vladislav Husák, ředitel Krajského ředitelství Policie Libereckého kraje a další zástupci složek IZS, Bezpečnostní rady Libereckého kraje, Armády ČR či Statutárního města Liberec.

Květa Šírová
oddělení tiskové a vnějších vztahů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kraj-lbc.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…