Liška (SZ): Bubeníček s uhlobarony v zádech znamená likvidaci měst na Ústecku

27.11.2013 20:32

Ve středu 27. 11. proběhla před ústeckým Krajským úřadem demonstrace proti prolamování těžebních limitů.

Liška (SZ): Bubeníček s uhlobarony v zádech znamená likvidaci měst na Ústecku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Reagovala na prohlášení premiéra v demisi Rusnoka, že limity jsou překonané a vyčpělé. Smyslem akce bylo upozornit hejtmana Bubeníčka, který je otevřeným zastáncem prolamování, že pro občany je podstatné prostředí ve kterém žijí, nikoliv zájmy těžařů. Organizátoři akce také přečetli vyjádření předsedy zelených Ondřeje Lišky, který je dlouhodobým kritikem zájmů a praktik uhelné lobby.

„Ústecko se posledních dvacet let snaží zbavit závislosti na těžebním průmyslu. V tomto ohledu by rozšiřování povrchových dolů bylo jasným krokem zpět. Přihlášení se k plánům uhlobaronů se rovná podpoře bourání měst a obcí, vyvlastňování soukromého majetku a rozšiřování měsíční krajiny. Přitom těžba uhlí se vzhledem ke světovým trendům přestává zcela vyplácet, jak ukazuje případ zavření dolu Paskov na Ostravsku. Zodpovědným krokem do budoucna proto není prolamování těžebních limitů, ale inteligentní investice do energetické modernizace budov a obnovitelných zdrojů energie. Jen tak je možné vytvořit tisíce nových pracovních míst a přitom brát ohled na soukromé majetky, zdraví občanů i ekonomickou prosperitu. I představitelé Ústeckého kraje a vlády České republiky si toto musí konečně uvědomit,” uvedl Liška.

Strana zelených se dlouhodobě aktivně vyslovuje pro zachování těžebních limitů. Cena za rozšíření uhelných dolů v podobě pokračující devastace a vysidlování severních Čech je zcela nepřijatelná. Např. prostřednictvím investic do zateplování budov je možné dosáhnout takových energetických úspor, díky kterým nebude rozšiřování těžby potřebné a navíc dá lidem práci. Oproti současnému stavu požadují zelení zakotvení limitů těžby uhlí výslovně přímo do zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.