Liška (SZ): Další oběti destrukce MŽP - ekologická výchova a ekoznačení

07.11.2013 12:04

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) pod vedením ministra v demisi Tomáše Podivínského zrušilo oddělení, které se zabývalo environmentálním poradenstvím pro firmy a spotřebitele či ekologickou výchovou.

Liška (SZ): Další oběti destrukce MŽP - ekologická výchova a ekoznačení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

KDU-ČSL tak pokračuje v trendu nastoleném ODS, který vede k zásadní erozi kompetencí a schopnosti resortu být skutečným resortem ochrany životní prostředí. Současně je alarmující, že si tento krok dovolí ministr v demisi.

„V době, kdy v české společnosti silně dominují konzumní vzorce chování, považujeme důraz na kvalitní ekologickou výchovu za naprosto zásadní. Ta by měla mít na ministerstvu samostatný odbor – rozhodně je nesmyslné ekologickou výchovu v resortu rozpustit, či ji redukovat na úroveň ozdravných pobytů,“ komentuje kroky ministra Podivínského předseda Strany zelených Ondřej Liška.

„Strana zelených podporuje environmetální výchovu jako integrální a zásadní součást ekologické politiky České republiky, kdy by právě resort MŽP měl koordinovat kroky i ostatních resortů a vytvářet podmínky pro širší zapojení ekologické výchovy do výuky a také silněji podpořit aktivity neziskových organizací pro mimoškolní ekovýchovné aktivity,“ komentuje priority Strany zelených Ondřej Mirovský, odborník na ekologii.

Ministerstvo životního prostředí navíc nově vyhlásilo grantové schéma na podporu nevládních neziskových organizací (NNO), kde ubývá prostor pro koncepční osvětovou práci NNO. Namísto toho od nich ministerstvo očekává úklid černých skládek. Jde o naprosté nepochopení role nevládních organizací při prosazování politiky životního prostředí a o další krok k destrukci spolupráce NNO a ministerstva, která v ČR po celou řadu let úspěšně fungovala. Omezení grantů pro občanská sdružení a obecně prospěšné společnosti, které se věnují ekologii, znamená ve srovnání s rokem 2011 u dotací tohoto typu snížení o 80 %.

Zrušené oddělení mělo na MŽP vedle ekologické výchovy na starosti také ekologické značky, ekologické audity nebo „zelené“ projekty na úřadech. Zrušení tohoto oddělní má nahradit 40 milionů Kč vložených například do ozdravných pobytů. Za dobu posledních tří let bylo na MŽP zrušeno již několik odborů a oddělení, které jsou klíčové v udržení protiváhy resortu životního prostředí vůči průmyslu a zemědělství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…