Liška (SZ): Končí Romanovo impérium? K zastavení ČEZka to nemusí nestačit

23.08.2013 16:11

Komentář Ondřeje Lišky, předsedy Strany zelených, k informacím o možném konci Martina Romana v dozorčí radě ČEZ.

Liška (SZ): Končí Romanovo impérium? K zastavení ČEZka to nemusí nestačit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Týdeník Ekonom dnes přinesl zprávu o možném konci Martina Romana v čele dozorčí rady ČEZ. Pokud se konec éry Martina Romana potvrdí, pak to Strana zelených považuje za dobrou šanci pro domácí ekonomiku.

„Silná politická moc ČEZ brzdí dlouhá léta potřebné inovace, které by osvobodily Česko od nechtěné závislosti na uhelných dolech, nastartovaly domácí ekonomiku a snížily rodinám účty za energii. Konec Martina Romana je šancí na obrat k efektivnější energetice,“ říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Strana zelených upozorňuje na absenci klíčového opatření, které by mělo minimalizovat další škody a podezření z nevýhodných investic v ČEZ: zásadním krokem je proto prosazení rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, neboť i akciové společnosti se státním podílem také de facto hospodaří s veřejnými prostředky.

„Právě energetika v rukou ČEZ je dobrým příkladem, jak by neměly fungovat investice společnosti v rukou státu. Národní energetický klenot je vlastně z kočičího zlata. Symbolem investic ČEZ jsou nákupy předražených solárních elektráren v pozadí s několika politiky z ODS, projekt výstavby meziskladu vyhořelého jaderného paliva v Temelíně za cenu násobně vyšší než lze podobný projekt pořídit v Německu. To vše se děje pod dohledem evidentně slepé dozorčí rady a bez možnosti kontroly NKÚ,“ dodává Ondřej Liška.

Kauzy ČEZ v éře Martina Romana

Toskánská aféra

V létě 2009 se „náhodou“ setkali v letovisku Monte Argentario tehdejší generální ředitel ČEZ Martinem Romanem, předseda ODS Mirek Topolánek, lobbista Marek Dalík, exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS), generální ředitel Setuzy Martin Procházka. Na fotografiích byli také zachyceni plzeňský „kmotr“ Roman Jurečko (ODS) nebo stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD), který přijel na pozvání Vladimíra Johanese, lobbisty pracujícího pro ČEZ. Opět „náhodou“ pak krátce po tomto setkání odhlasovala sněmovna přílepek, kterým získal ČEZ a další energetické společnosti bezplatné přidělení emisních povolenek v hodnotě desítek miliard korun.

Předražené nákupy obřích solárních parků

Během vlády Petra Nečase, pod dohledem Martina Římana (ODS) v dozorčí radě ČEZ a za ředitelování Martina Romana narostl výkon solárních parků polostátní energetické společnosti na téměř 130 megawattů. Podle slov samotného Martina Shenara z pověstné společnosti Amun.Re, která velkou část solárních parků ČEZ prodala, nakupoval ČEZ tyto elektrárny v průměru o více než třetinu dráže, než byla tehdy běžná cena na trhu. Na účty spekulantů v daňových rájích tak odteklo několik miliard. Dnes za předražené fotovoltaické elektrárny vlastněné ČEZ platí spotřebitelé elektřiny ročně okolo dvou miliard korun.

Kauza dostavby elektrárny Prunéřov

Jan Fischer nepodpořil na jaře 2010 tehdejšího ministra za Stranu zelených Jana Dusíka v tlaku na ČEZ, aby společnost dodala v rámci posouzení vlivu obnovy uhelné elektrárny Prunéřov na životní prostředí alternativní návrhy. MŽP mělo přitom k dispozici nezávislou studii DNV, která potvrdila, že projekt předložený společností ČEZ nesplňuje nároky na nejlepší dostupnou technologii. Po odstoupení Dusíka pak souhlasné stanovisko s projektem ČEZ vydala nová ministryně životního prostředí Rút Bízková, která v minulosti v ČEZ působila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…