Liška (SZ): Kožešinu lze nahradit jinými alternativami. Kožešinové farmy jsou zbytečné

30.11.2013 16:16

Zelení jsou pro ukončení chovu kožešinových zvířat a připojují se ke světovému dni bez kožešin

Liška (SZ): Kožešinu lze nahradit jinými alternativami. Kožešinové farmy jsou zbytečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Strana zelených (SZ) se připojuje k protestům a nenásilným akcím, které se konají po celém světě proti chovu zvířat na kožešinových farmách. Tisíce zvířat v České republice a miliony na celém světě zemřou každoročně proto, aby jejich kožešina byla využita pro účely kožešinového průmyslu. Strana zelených s tímto neetickým chovem zvířat pro módní účely, který způsobuje jejich utrpení, nesouhlasí.

Jako každý rok se i letos konají akce a protesty po celém světě, které mají upozornit na utrpení zvířat pro účely kožešinového průmyslu. Smyslem těchto akcí je šířit celospolečenskou osvětu a upozornit společnost na podmínky chovu zvířat a způsoby jejich zabití kvůli kožešinové módě. Strana zelených se k této akci připojuje a zapojí se do protestního průvodu, který pořádá organizace Svoboda zvířat a koná se v pátek od 15:30 na Náměstí republiky v Praze.

V současnosti je v kožešinových farmách v Česku chováno přibližně 15 tisíc zvířat, zejména norků, lišek a činčil. Ve světě je ročně kvůli kožešině zabito přes 90 milionů zvířat. Záběry z českých kožešinových farem, pořízené aktivisty a aktivistkami, dokazují, že zvířata ve farmách trpí. Celý život jsou nucena prožít v neprostorných drátěných klecích, kde nemají prostor naplňovat své etologické potřeby. Zvířata nemají dostatek potravy a čisté vody. Velmi často trpí různými onemocněními a zraněními. Psychická deprivace se projevuje stereotypními pohyby, agresí a sebepoškozováním, nezřídka dochází k požírání vlastních mláďat.

„Činčily a norci jsou udušeni ve výfukových plynech, lišky jsou usmrcovány pomocí elektrod. Takové podmínky chovu a podobné projevy chování zvířat jsou zcela vzdálené přirozenému prostředí a chování těchto zvířat ve volné přírodě,“ uvedla Tatiana Konrádová, vedoucí odborné sekce SZ pro ochranu zvířat.

„Průmyslový chov tzv. kožešinových zvířat a výroba kožešin mají rovněž negativní dopad na okolní prostředí. Velké množství výkalů se vsakuje do půdy a znečišťuje podzemní vody, bioplyny a zápachy znečišťují ovzduší. Po stažení kůže zase vzniká odpad v podobě mrtvých zvířecích těl. Přidáme-li k tomu ještě použití chemických látek při zpracování v kožešnických závodech, je zřejmé, že celý kožešinový průmysl je značnou zátěží pro životní prostředí“, dodává Tatiana Konrádová.

„Kožešina je pouze módní záležitostí a lze ji nahradit jinými alternativami, proto zelení považují kožešinové farmy za zbytečné. Podle průzkumů veřejného mínění s chovem zvířat pro kožešinu navíc nesouhlasí ani veřejnost,“ uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.

Strana zelených na krutost kožešinových farem a negativní dopady kožešinového průmyslu pro životní prostředí upozorňuje dlouhodobě, podporu zákazu chovu zvířat pro kožešiny má i ve svém volebním programu. Členky a členové Strany zelených se zúčastní i dnešního protestního průvodu za zákaz chovu kožešinových zvířat.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.