Liška (SZ): Souboj o předsedu byl férový a vítězem jsou zelení jako celek

26.01.2014 15:49

Zelení jdou do supervolebního roku posíleni. Liška na sjezdu obhájil post předsedy

Liška (SZ): Souboj o předsedu byl férový a vítězem jsou zelení jako celek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zelení si na víkendovém sjezdu zvolili znovu za předsedu Ondřeje Lišku, který obhájil post šéfa strany proti Petru Štěpánkovi, předsedovi pražské organizace. Ondřej Liška, který obájil svůj mandát již počtvrté a stojí v čele zelených od roku 2009, získal podporu 125 ze 198 delegátů sjezdu. První místopředsedkyní se stala Jana Drápalová, starostka MČ Brno – Nový Lískovec.

„Zelení urazili velký kus cesty. Souboj o předsedu byl férový a vítězem jsou zelení jako celek. Ze sjezdu odcházíme ještě silnější než dříve. Teď už se budeme soustředit na nejbližší volby do Evropského parlamentu, a na obhajobu zelených témat přinejmenším s takovým nasazením, jako jsme to dělali doposud. Jako aktuální úkol zelených vidím uchopení jedné ze současných hrozeb, kterou je berlusconizace českých médií. Není možné, aby v České republice více jak třetinu médií vlastnil budoucí ministr ‚vlády střetu zájmů‘ a zemědělský oligarcha Andrej Babiš,” uvedl Ondřej Liška.

Na sjezdu zelených vystoupili jako hosté bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová, advokát Václav Láska, filozof a sociolog Václav Bělohradský nebo Jiří Boudal, koordinátor iniciativy Rekonstrukce státu. Svůj vzkaz předala přítomným i senátorka za zelené Eliška Wagnerová, senátor Libor Michálek, spolupředseda evropských zelených Reinhard Bütikofer a další zástupci neziskových organizací.

„Zelení ukázali, že jsou silnou a zralou stranou postavenou na hodnotách, které hájí už 25 let. Velmi si cením toho, že mezi zelenými existují lidé s různými názory, kteří se ale v důležitých chvílích dovedou sešikovat, a jít za tím, co je důležité – tedy hájit veřejný zájem, hájit zájem každého z nás,”  uvádí Jana Drápalová, 1. místopředsedkyně zelených a starostka MČ Brno – Nový Lískovec.

Ve vedení zelených bude působit také Pavla Brady jako 2. místopředsedkyně a Tomáš Průša jako 3. místopředseda. V pozicích řadových členů předsednictva pak usednou Matěj Stropnický, Martin Ander a Petr Štěpánek.

Zelení pro volby do svého vedení využívají systém tzv. jednoho přenosného hlasu (STV), který mj. zaručuje, že žádný hlas nepropadne, a je zajištěno i zastoupení minoritních myšlenkových proudů ve volených orgánech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce