Liška (SZ): Zelené primárky do EP – dáváme možnost všem, kterým jsou naše myšlenky blízké

04.12.2013 13:06

Zelení zahájili kampaň pro evropské volby: Všichni občané EU mohou už teď on-line hlasovat o předsedovi Evropské komise.

Liška (SZ): Zelené primárky do EP – dáváme možnost všem, kterým jsou naše myšlenky blízké
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Ačkoliv volby do Evropského parlamentu (EP) proběhnou až v květnu 2014, dávají zelení již nyní možnost všem svým voličům i příznivcům zapojit se do rozhodování o podobě Evropy volbou kandidáta na předsedu Evropské komise (EK). Evropské strany zelených tak povedou společnou kampaň pro volby do EP. Jako historicky první politické hnutí zahájili celoevropské primárky, ze kterých vzejdou dva lídři voleb. Hlasovat v nich může kterýkoli občan EU starší šestnácti let. Strana zelených (SZ) dnes primárky představila na historicky první on-line tiskové konferenci.

„V každém členském státě je stále potřeba postavit samostatnou kandidátku. Zelení nicméně chtějí prostřednictvím primárek dát možnost všem těm, kterým jsou myšlenky zeleného hnutí blízké, ovlivnit vedení koordinované celoevropské kampaně. Pokud je potřeba lidem přibližovat EU, pak jsou zelené primárky konkrétním příkladem participace občanů na rozhodování o podobě celé Evropy,” vysvětlil Ondřej Liška, předseda SZ.

V primárních volbách hlasující vybírají dva celoevropské lídry ze čtveřice kandidátů. Francouzské zelené zastupuje José Bové, který se utká s Italkou Monicou Frassoni a kandidátkou Federace mladých evropských zelených Ska Keller. Němečtí zelení pak nominovali Rebeccu Harms, spolupředsedkyni Skupiny Zelených/EFA v Evropském parlamentu, jíž podpořilo také předsednictvo českých zelených.

„Jsem velmi ráda, že mě čeští zelení podpořili v kandidatuře do evropských primárek. Mým cílem je, aby v Evropském parlamentu byli i čeští zelení, protože věřím, že společně dokážeme naplňovat ambiciózní program zelených v celé Evropě,” uvedla Rebecca Harms, kandidátka primárek podpořena českými zelenými.

„Zelení v celé Evropě mají ve vedení vždy dva kandidáty, ideálně ženu a muže. Právě tento systém zaručuje, že i na důležitých pozicích, jako jsou spolupředsedové Evropské strany zelených, je zachována vyváženost obou pohlaví, stejně jako to má být i v běžném životě,” uvedla Pavla Brady, 1. místopředsedkyně zelených.

Během primárních voleb se všichni kandidáti snaží o co nejotevřenější komunikaci s evropskými občany. U příležitosti zahájení prvních celoevropských primárních voleb dnes uspořádala také česká SZ on-line tiskovou konferenci, které se prostřednictvím videohovoru kromě předsedy zelených Ondřeje Lišky připojeného z Prahy a první místopředsedkyně Pavly Brady připojené z Opavy zúčastnila také právě Rebecca Harms, která byla tou dobou v Bruselu. Široká veřejnost mohla přitom prostřednictvím webu zelených pokládat všem třem účastníkům své dotazy.

Konečné výsledky primárních voleb budou známy na konci ledna. Více informací o primárkách, včetně medailonků kandidátů, záznam on-line tiskové konference a popisu systému voleb, najdete na www.zeleni.cz/primarky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce