Liška (SZ): Zelení říkají jasné ne neonacistickým pochodům Prahou a dalšími městy

28.09.2013 18:00

Na svátek svatého Václava svolali do centra Prahy pochod příznivci krajní pravice. Strana zelených odmítá zneužití státního svátku patrona českého státu neonacisty.

Liška (SZ): Zelení říkají jasné ne neonacistickým pochodům Prahou a dalšími městy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Ondřej Liška, předseda zelených, Václav Láska, protikorupční expert a lídr zelených ve Středočeském kraji a další přední politici a podporovatelé Strany zelených se proto přidají k iniciativě Blokujeme! a podpoří protirasistickou iniciativu svou osobní přítomností v ulicích Prahy.

Demokratická společnost by měla mít dost odvahy odmítnout zneužití státního svátku k pochodování po Praze v kanadách s xenofobním nádechem. Zelení dají neonacistům jasně nenásilně najevo, že pochod v místech symbolů svobody jako je pomník Jana Palacha nebo socha svatého Václava nepatří. Česko potřebuje nezbytné otevřít novou kapitolu vztahu většiny a národnostních menšin. Musíme přestat zavírat oči před problémy ve vyloučených lokalitách nebo bujících ubytovnách pro sociálně slabé. Ovšem dusot kanad po Národní třídě je jen znakem frustrace a nenávisti, která nesmí v naší společnosti dostat prostor.

Strana zelených dlouhodobě podporuje integraci menšin do společnosti a klade důraz na řešení problematiky znevýhodněných skupin obyvatel. Při přípravě předčasných voleb spolupracuje se Stranou pro rovné příležitosti. Za Stranu zelených bude v předčasných volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny celkem devět Romů a Romek. Dva z nich jsou členy Strany zelených (například David Tišer, český Rom, aktivista, pedagog, herec a režisér, který se mimo jiné podílí také na přípravách mezinárodního romského festivalu Khamoro), ostatní kandidují za zelené právě v rámci jejich spolupráce se Stranou rovných příležitostí (například Stanislav Tišer, známý sportovec, boxer).

Strana zelených formulovala a prosazuje cestu, jak z této kritické situace vyjít a hledáme spojence pro její realizaci mezi politickými stranami i občanskými iniciativami. Právě koncept Cesta z ghetta [1] je správnou odpovědí na předcházení projevům frustrace a nenávisti, zapojuje menšiny i sociálně vyloučené do plnohodnotného života společnosti. Jde o souhrn opatření, která zelení navrhují jako účinný postup při řešení otázky soužití Čechů a menšin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce