MD: Dopravní výchova jako součást základního vzdělávání žáků základních škol

28.08.2013 8:58

Na straně jedné smutek z končících prázdnin, na straně druhé radost ze začátku nového školního roku. To platí především pro prvňáčky, kteří do školy půjdou poprvé a čeká je významný den jejich života. Pro všechny školáky však nastává jedna novinka: ve školách se bude vyučovat dopravní výchova jako povinná součást rámcového vzdělávacího programu.

MD: Dopravní výchova jako součást základního vzdělávání žáků základních škol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák.

Konec letních prázdnin a začátek nového školního roku je vždy spojen se zvýšeným rizikem dopravních nehod. Dopravní provoz se vrací do normálu, děti jsou často ještě nekoncentrované a řidiči si znovu zvykají na zvýšený pohyb dětí a mládeže v okolí školních zařízení. Tyto faktory mohou vést ke střetům dětí a vozidel. Zcela nová situace nastane pro žáky, kteří nastoupí do prvních tříd. Těch bude letos přibližně 112 tisíc. „Zejména prvňáčci budou v často neznámém prostředí, což může být pro ně i pro řidiče aut potenciálně nebezpečné. Proto je nutné, aby rodiče i učitelé dbali zvýšené pozornosti a dětem znovu připomněli základní pravidla pohybu po komunikacích,“ oznámil vedoucí oddělení BESIP Roman Budský.

V této souvislosti se již tradičně uskuteční dopravně bezpečnostní akce s názvem „Zebra se za tebe nerozhlédne!, která má za cíl seznámit chodce a především děti se správným přecházením přes ulici. „Tímto projektem přispíváme k odbourávání přetrvávajícího mýtu
o absolutní přednosti chodců na přechodech pro chodce,“
upozorňuje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Cílem dopravní výchovy, jejíž výuku ministerstvo dopravy iniciovalo na školách, je zvýšit bezpečnost na silnici a odbourat mýty o pravidlech silničního provozu. S pomocí kolegů z ministerstva školství a dopravní policie vznikl ucelený program dopravní výchovy, který bude vyučován povinně od školního roku 2013/2014 a to ve všech ročnících základních škol. Kromě toho také BESIP připravil i výukové materiály pro mateřské a střední školy. „Tak jako ve všech oblastech, i zde je důležitá prevence. Proto jsem osobně rád, že stát na prevenci nerezignoval a předmět dopravní výchova obnovuje. Věřím, že díky tomuto předmětu se u dětí podaří vypěstovat hodnotový systém a ohleduplnost na silnicích se vrátí mezi základní hodnoty slušného chování,“ přeje si ministr dopravy Zdeněk Žák.

Dopravní výchova bude vyučována i v mateřských školách a věnovat se jí budou i pedagogové na středních školách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

12:17 Budoucnost: S Jiřím Dienstbierem o lobby v EU a Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s občany.