MK: Hradozámecká noc 2013

29.08.2013 6:30

V noci ze soboty 31. srpna na neděli 1. září 2013 se uskuteční již čtvrtý ročník celostátní akce Hradozámecká noc, kterou pořádá Národní památkový ústav.

MK: Hradozámecká noc 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Akce se zúčastní na 70 státních i soukromých hradů a zámků a dalších památek, které návštěvníkům umožní prožití netradiční noci v romantických kulisách svých zdí. Na návštěvníky podvečerních a nočních programů památek čekají noční prohlídky historické i pohádkově-strašidelné, koncerty klasické i moderní hudby, ukázky poezie, performance a mnohá další lákadla.


Vlajkovou lodí Hradozámecké noci bude pro ročník 2013 hrad Rožmberk, který program ladí do atmosféry inspirované Francií. Odpolední program je již tradičně věnován rodičům a dětem, od 13:30 hodin se v prostorách hradního nádvoří a předhradí představí skupina historického šermu Vítkovci nebo hudební soubor CANTUS FIRMUS. Připraveno bude divadlo, kejklíři a mnoho dalšího. Večerní program bude slavnostně zahájen v 19:00 hodin na hradním nádvoří. Hlavním hostem večera bude Chantal Poullain, po chansonech zazní francouzská poezie v přednesu Saši Rašilova či výběr z francouzské opery v podání sólistky opery Jihočeského divadla Evy Štruplové. Milovníci módy a historie jistě ocení přehlídku historických vojenských uniforem a celý Rožmberk se na chvíli přenese i do časů Napoleona Bonaparta. V průběhu sobotní noci nabídne hrad Rožmberk návštěvníkům také unikátní noční prohlídky v doprovodu historických postav. Všem, kteří se zúčastní, může kouzlo Hradozámecké noci přinést další překvapení – vstupenky z nočních prohlídek budou v závěru večera slosovány a vítěz získá exkluzivní víkendový pobyt na státním hradu Rožmberk!

Zajímavý kulturní program však nabídnou i další hrady a zámky po celé ČR. Návštěvníci mohou např. shlédnout slavný muzikál Noc na Karlštejně přímo na stejnojmenném hradě, sestoupit do hladomorny zámku Lemberk, prožít mýty, legendy a mordy zámku Opočno nebo mystérium řádu v klášteře Zlatá Koruna, mohou se také seznámit s tajemnými skřítky na zámku v Mníšku pod Brdy či s příběhy posledních šlechticů z rodu Beaufort-Spontin žijících na Bečově do roku 1945.


Více informací na

www.npu.cz
www.hradozameckanoc.cz
www.hrad-rozmberk.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…