MK: Vláda schválila statut Státního fondu kinematografie

28.08.2013 19:09

Vláda ČR na svém jednání dne 28. srpna schválila Statut Státního fondu kinematografie.

MK: Vláda schválila statut Státního fondu kinematografie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Vláda tak uzavřela proces vytváření kompletní nové právní úpravy podpory české kinematografie a filmového průmyslu v ČR. Návrh Statutu s žádostí o předložení ke schválení Vládě ČR předložila Rada Fondu ministru kultury v souladu s § 9 odst. 3 zákona o audiovizi dopisem ze dne 22. srpna 2013.

Statut Fondu upravuje podrobnosti o činnosti, organizaci a hospodaření Fondu, který je zřízen na základě zákona č. 496/2012 Sb., o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie.

Zákon o audiovizi nabyl účinnosti dne 1. ledna 2013. Předmětem zákona jsou zejména povinnosti při výrobě a zpřístupňování kinematografických a jiných audiovizuálních děl, postavení a činnost Národního filmového archivu a především zřízení nového subjektu, Státního fondu kinematografie (dále jen Fond). Zákon upravuje jeho financování, poskytování podpory projektům v oblasti kinematografie a poskytování pobídek filmovému průmyslu. Předložení Statutu Fondu k projednání Vládou ČR předcházelo notifikační řízení u Evropské komise vzhledem k tomu, že zákonem o audiovizi byl ustaven nový systém veřejné podpory.
Proces Notifikace u Evropské komise trval 9 měsíců a byl velmi náročný. Náročnost vyplývala právě z důvodu potřeby definovat míru, proporcionalitu a adekvátnost podpory v oblasti kinematografie, tedy v rámci uměleckých kritérií a potřeb tohoto důležitého segmentu české kultury.

Výsledkem je udělení povolení aplikace schématu podpory dle zákona o audiovizi Evropskou komisí, na jejímž základě bylo doplněno konečné znění předkládaného návrhu Statutu. Schválený materiál Statutu rozvádí jednotlivá ustanovení zákona o audiovizi, zohledňuje postup dle správního řádu a požadavky rozpočtových pravidel a dalších zákonů souvisejících s udělováním dotací, dále pak obsahuje požadavky Rady Fondu na kritéria kulturního charakteru a požadavky Evropské komise vyplývající s textu materiálu Notifikace.

Schválením Statutu se tak konečně po tři čtvrtě roce umožní žadatelům působícím v oblasti kinematografie žádat o podporu u Státního Fondu kinematografie.

Výzvy k podávání žádostí a potřebné formuláře budou zveřejněny Fondem v úterý 3. září na webových stránkách Fondu www.fondkinematografie.cz.

Lhůta pro podávání žádostí je zákonem definována na min. 1 měsíc, žádosti je tedy možno podávat do 3. října.

Žádosti o podporu bude možné podávat na základě Výzev na okruhy definované v § 31 zákona o audiovizi a sice:

  • vývoj českého kinematografického díla,
  • výroba českého kinematografického díla,
  • distribuce kinematografického díla,
  • projekt v oblasti technického rozvoje a modernizace kinematografie,
  • propagace českého kinematografického díla,
  • publikační činnost v oblasti kinematografie a činnost v oblasti filmové vědy,
  • vzdělávání a výchova v oblasti kinematografie,
  • filmový festival a přehlídka v oblasti kinematografie.

Rada Fondu má letos k rozdělení mezi výše uvedené okruhy celkem 132 mil Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…