MO: Po základním kurzu míří k útvarům osmdesát nových vojáků

21.12.2013 15:40

Bezmála osmdesát nových vojenských profesionálů úspěšně dokončilo kurz základní přípravy Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově.

MO: Po základním kurzu míří k útvarům osmdesát nových vojáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlastimil Picek, starosta Brandýsa nad Labem, někdejší ministr obrany

„Jste to právě vy - žáci přípravné služby, kvůli kterým se zde dnes scházíme, abychom ukončili vaši pomyslnou cestu základním výcvikem, kterou jste započali 1. října 2013, kdy jste nastoupili právě sem do Vyškova k vykonání základního tříměsíčního výcviku," zazněla ve čtvrtek 19. prosince aulou kasáren Dědice slova vrchního praporčíka Institutu přípravy do zahraničních operací a speciální přípravy VeV-VA nadpraporčíka Marka Marečka, a to při příležitosti jedinečného slavnostního ceremoniálu.


Na vážnosti mu přidala také účast významných představitelů nejen z řad Armády ČR, ale i státní správy a samosprávy. Kromě věrnosti České republice, kterou tito noví vojenští profesionálové odpřísáhli v Praze 28. října přímo před prezidentem ČR a vrchním velitelem Ozbrojených sil ČR, ministrem obrany, náčelníkem Generálního štábu AČR a dalšími vysokými státními a armádními představiteli, se nyní znovu zavázali ke sdílení, dodržování a prosazování hodnot ozbrojených sil. Před zraky zástupce velitele VeV-VA plukovníka gšt. Rudolfa Honzáka, velitele 4. brigády rychlého nasazení plukovníka gšt. Miroslava Hlaváče a dalších, se tak již jako plnohodnotní příslušníci Ozbrojených sil ČR zavázali, mimo jiné, ctít takové mravní hodnoty svého nového a nelehkého poslání, jako jsou odpovědnost a smysl pro povinnost, obětavost, odvaha, věrnost a čest.


Základní příprava představovala podle Marka Marečka počáteční etapu přípravy vojáka. Měli se při ní naučit základní práva a povinnosti, zvládnout hlavní činnosti potřebné k přežití na bojišti, obsluhu a střelbu z ručních zbraní a v neposlední řadě vytvořit fyzické a psychické předpoklady pro výkon další služby. Dílčím způsobem dosavadní připravenost prověřil komplexní polní výcvik, který v nelehkých, spíše blátivých než zimních a mrazivých podmínkách, absolvovali ve vojenském výcvikovém prostoru Březina. Náplní tohoto vrcholného výcviku byla nejen všeobecná taktická činnost vojáka v boji, stavba přístřešků pro přenocování, příprava stravy v polních podmínkách a střežení vybudovaného prostoru, ale také noční taktický manévr pod palbou protivníka ostrou municí a poslední den pak týmová bojová hra. "S pílí a ctižádostí jste prošli všemi fázovými testy, výcvikovými fázemi a stanovenými zkouškami a dostali se tak k vašemu vysněnému cíli,“ shrnul v rámci ceremoniálu nadpraporčík Mareček a na závěr ještě dodal: „Někteří z vás si přitom museli sáhnout až na dno nejen svých fyzických, ale i psychických sil. Nyní jste příslušníky armády, kterou jste již z části poznali, ale věřte, že i přesto jste tímto dnem pouze na začátku své kariéry a další profesní přípravy.“


Většina čerstvých absolventů bude sloužit u 4. brigády rychlého nasazení a dle slov instruktorů, jak z řad vyškovských, tak stážistů z útvarů a zařízení AČR, tomu odpovídalo i jejich obrovské nasazení v průběhu celého výcviku. „Z původních 87 jich výcvik úspěšně dokončilo 77 (mezi nimi 5 žen), což je u kurzu základní přípravy celkem vysoké procento úspěšnosti a právě tím se stal tento poslední letošní běh opravdu výjimečným," zhodnotil velitel kurzu kapitán Ivan Michalík.


„V prvních zkouškách jste se plně osvědčili. Poznali jste, že kromě věcí, které jsou vám blízké, je někdy nezbytné porvat se i s věcmi méně příjemnými. Tak je to koneckonců téměř ve všech lidských povoláních, ale vy jste si vybrali profesní dráhu, která rozhodně nepatří mezi nejjednodušší, což jste také v předchozích týdnech již pocítili. Být vojákem totiž znamená objevit v sobě mimo jiné schopnost sebezapření, odhodlání překonávat překážky a také neustále na sobě pracovat,“ řekl po symbolickém odzvonění konce posledního letošního běhu kurzu základní přípravy zástupce velitele VeV-VA plukovník Honzák.


Další nováčci projdou vyškovskou „branou do armády“ až v dubnu 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…