MSp: Musíme si stále připomínat lidské tragédie i hrdinské činy z dob totality

26.08.2013 12:20

První náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák zastupoval ČR na konferenci u příležitosti Evropského dne památky obětí totalitních režimů

MSp: Musíme si stále připomínat lidské tragédie i hrdinské činy z dob totality
Foto: archiv
Popisek: JUDr. Daniel Volák, první náměstek ministra sparvedlnosti

Ve dnech 22. a 23. srpna se v litevském Vilniusu konal 3. ročník konference u příležitosti Evropského dne památky obětí totalitních režimů. Po Polsku a Maďarsku se letošního ročníku ujala Litva jakožto stát, který od července předsedá v Radě Evropské unie. Konference byla doplněna o jednání ministrů spravedlnosti a připomínkové akce k uctění obětí fašistické i komunistické totality. Delegáti měli zároveň možnost navštívit Muzeum tolerance nebo bývalé vězení KGB.

 „Připomínání si lidských tragédií i hrdinských činů z dob totality musí zůstat nedílnou součástí kultury naší společnosti. Totalita není záležitostí čistě historickou. Ani moderní společnost nesmí rezignovat na soustavné hájení lidské svobody a důstojnosti,“ uvedl první náměstek ministryně spravedlnosti Daniel Volák, který na konferenci u příležitosti Evropského dne památky obětí totalitních režimů zastupoval Českou republiku.

Na závěr konference byla zahájena putovní výstava připravená tzv. Platformou evropské paměti a svědomí, jejíž základy byly položeny již za českého předsednictví v Radě EU v roce 2009.

Evropský den památky obětí totalitních režimů se slaví v den výročí podpisu Paktu Ribbentrop-Molotov“, smlouvy o neútočení mezi nacistickým Německem a komunistickým Svazem sovětských socialistických republik (Moskva 23. srpna 1939). Ve smlouvě se obě strany zavázaly, že nepoužijí vojenskou sílu proti druhé straně a nespojí se s jejími nepřáteli. Ve světě je o výročí podpisu paktu antikomunisty držen Den obětí nacismu a komunismu (Black Ribbon Day), v pobaltských zemích je slaven jako oficiální státní svátek. Rezoluce Parlamentního shromáždění OBSE požaduje, aby se stal oficiálním evropským svátkem.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

19:02 Dostál (Stačilo!): To kafe s Bidenem se stává čím dál dražší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v USA.