MSp: Převod agendy milostí technicky dořešíme v tomto týdnu

02.12.2013 15:10

Prezident republiky využil oprávnění, které mu dává trestní řád a rozhodl o přenesení pravomoci v řízení o udělení milosti na Ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti tedy přebírá pravomoc provádět řízení o žádostech o milost a zamítat žádosti o milost. Výjimku tvoří případy, kdy lidé požadují omilostnění ze závažných zdravotních důvodů. Tuto agendu si prezident republiky rozhodl ponechat ve své gesci.

MSp: Převod agendy milostí technicky dořešíme v tomto týdnu
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

V praxi to tedy znamená, že pokud bude žádost v konkrétním případu splňovat podmínky stanovené pro udělení milosti, předloží Ministerstvo spravedlnosti takovou žádost k rozhodnutí prezidentu republiky. Jeho výsostným právem nadále zůstává o udělení milosti rozhodnout.  V případech, kdy podmínky pro udělení milosti splněny nebudou, ministerstvo návrh jménem prezidenta republiky zamítne.

„Nyní je nutné dořešit s Hradem technické náležitosti převzetí takových pravomocí, a to především z hlediska otázky převodu pracovních míst pro úředníky, kteří dostanou původně prezidentské milosti do náplně práce. Tato jednání s Hradem povedeme a začínáme dnes,“ uvedla k průběhu přebírání všech náležitostí ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Posuzování žádostí o milost bude nově spadat pod 1. náměstka ministryně spravedlnosti Daniela Voláka, podle kterého je na tuto oblast nutné vyčlenit a také přijmout sedm zaměstnanců. „Se všemi nově vzniklými povinnostmi se během tohoto týdne vypořádáme tak, aby se posuzování a vyřizování všech záležitostí kolem žádostí o milost nedostalo do výrazného časového skluzu,“ ujistil první náměstek Volák. Dodal, že otázku tabulkových míst pro nově vzniklé oddělení milostí bude Ministerstvo spravedlnosti řešit také s Ministerstvem financí a žádat o příslušné navýšení rozpočtu. Konkrétní částku v nejbližších dnech vypočítají ekonomové Ministerstva spravedlnosti. 

Práci na agendě milostí bude mít na starost odbor justiční, který má již s touto činností zkušenosti z dob prezidenta Václava Havla. Již v tomto týdnu si Ministerstvo spravedlnosti převezme na 500 spisů s žádostmi o milost a těmi nejakutnějšími se bude přednostně zabývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice