MSp: Úřad evropského veřejného žalobce

08.10.2013 21:47

Evropští ministři spravedlnosti jednali v Lucemburku o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce

MSp: Úřad evropského veřejného žalobce
Foto: ČSSD
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se v pondělí zúčastnila jednání rady ministrů spravedlnosti a vnitra v Lucemburku.

Jedním z hlavních témat jednání bylo představení nařízení Rady o zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce (EPPO) a návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o Agentuře Evropské unie pro justiční spolupráci v trestních věcech (Eurojust). Zde proběhla očekávaná diskuze všech členských států, ze které se dá dovozovat, že jednání nebudou jednoduchá ani rychlá. Většina členských států ideu na zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce vítá, v souvislosti s předloženým návrhem se ale zároveň objevila řada připomínek.

Dalším důležitým bodem byl návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováváním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů. Zde se diskutovalo o přístup tzv. one-stop-shop, který znamená, že bude existovat jeden příslušný dozorový orgán, buď v členském státě, ve kterém došlo k porušení, nebo v místě sídla "hlavní provozovny". Evropští ministři spravedlnosti se shodli, že se o dané problematice bude dále jednat.

Odpolední část programu byla věnována společnému zasedání ministrů spravedlnosti EU a Východního partnerství, které bylo přípravou na listopadový summit ve Vilniusu. Státy Východního partnerství, tzn. Arménie, Ázerbájdžán, Bělorusko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina, informovaly o dosaženém pokroku a probíhajících reformách v oblasti reformy justice, ochrany osobních údajů, protidrogové politiky a právní spolupráce, státy EU naopak prezentovaly výstupy z jednotlivých aktivit, které v rámci Východního partnerství ve spolupráci s těmito šesti státy proběhly.

V úterý delegaci Ministerstva spravedlnosti v čele s ministryní Benešovou přijal předseda Soudního dvora EU Vasilios Skouris a téhož dne odpoledne také předseda Tribunálu EU Marc Jaeger. Během své návštěvy v Lucemburku se ministryně spravedlnosti také setkala s českou zástupkyní u Tribunálu EU, soudkyní Irenou Pelikánovou a soudcem Jiřím Malenovským, který zastupuje ČR u Soudního dvora EU.

Ministryni spravedlnosti Marii Benešovou doprovázejí na jednáních v Lucemburku náměstek Petr Mlsna, vrchní ředitelka podsekce mezinárodních vztahů Zuzana Fišerová a vedoucí samostatného oddělení mezinárodní spolupráce Helena Lišuchová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…