MŽP: Evropská komise schválila návrh ČR na bezplatnou alokaci povolenek

21.01.2014 10:30

Evropská komise vydala 17. ledna 2014 rozhodnutí, kterým stanovuje alokaci bezplatných emisních povolenek pro české průmyslové podniky zařazené v systému emisního obchodování (EU ETS).

MŽP: Evropská komise schválila návrh ČR na bezplatnou alokaci povolenek
Foto: Česká televize
Popisek: Tomáš Podivínský

Česká republika je tak devátým státem Evropské unie, kterému se podařilo získat kladné rozhodnutí Evropské komise k návrhu rozdělení povolenek. Celkem průmyslovým podnikům přidělí Ministerstvo životního prostředí cca 172 mil. povolenek na období let 2013-2020 s tím, že množství povolenek se bude mezi jednotlivými lety postupně snižovat.

Mezi roky 2013 a 2020 probíhá třetí fáze EU ETS. V této fázi platí nová, komplexnější pravidla pro přidělování bezplatné alokace povolenek všem podnikům, které jsou v EU ETS zahrnuty – v České republice je to asi 350 zařízení.

Bezplatná alokace na rok 2013 byla oproti původnímu očekávání zdržena právě kvůli nové a složitější metodice výpočtu alokace, čekání na ostatní členské státy a dlouhým konzultacím s EK. Nyní však Komise schválila návrh ČR a přidělení povolenek pro průmysl a na výrobu tepla tak již nic nestojí v cestě. MŽP již zahájilo vydávání rozhodnutí o alokaci pro jednotlivá zařízení a po nabytí jejich právní moci (tj. po 15 dnech) přidělí národní správce rejstříku, OTE, a.s., povolenky na účet provozovatelů. Alokace na rok 2014 a další roky by měla proběhnout v řádném termínu, tj. do konce února. (pokud nebude třeba alokaci upravit z důvodu změn v provozu v roce 2013)

Schválení alokace pro výrobce elektřiny očekáváme od Evropské komise v řádu dnů, následně Ministerstvo životního prostředí opět vydá rozhodnutí o bezplatné alokaci.

reklama

autor: Ministerstvo životního prostředí

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

14:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: O jaké „operaci ve prospěch USA” premiér s CIA jednal?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v ústředně CIA.