Majerová-Zahradníková (ODS): Legalizace konopí jako pravicové téma

22.10.2013 21:50

Ochrana svobody není v České republice příliš jednoduché téma. Takřka půl století jejího potlačování přispělo k tomu, že dnes o ní mnozí stále nemají ponětí a mají tendenci se jí dobrovolně vzdávat ve prospěch zaopatřovatelského státu.

Majerová-Zahradníková (ODS): Legalizace konopí jako pravicové téma
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Jedinou stranou, která svobodu systematicky, po skoro celých čtyřiadvacet let od obnovy demokracie v naší zemi hájí, je ODS. Soudě dle průzkumů veřejného mínění však dnes nezažívá nejšťastnější období.

Receptů, jak jej překlenout, je mnoho. Asi každý bude bolet a nebude trvat jeden či dva měsíce, ale několik let. ODS musí redefinovat svoji pozici, která musí reagovat na změny porevolučních podmínek. Už nemůžeme být pouze ideologickou stranou, která hlavní část své existence staví na tom, že je tou jedinou správnou pro zavádění kapitalismu a liberalismu v naší zemi. Svět se změnil, a jak praví klasik, my musíme s ním. Revizi vyžaduje i naše programatika. Musí být důvěryhodná, tedy postavená na tom, co se osvědčilo, ale zároveň nová, reagující na změněné podmínky. Jedním z takových témat může být i legalizace konopí pro léčebné účely.

Přestože toto téma může u mnohých zasloužilých členů vzbudit nevoli, dovolím si tvrdit, že jde ruku v ruce s naším dlouhodobým programem. Vždyť není to ODS, která vždy hlásala maximální odpovědnost každého, ochranu soukromí a co nejméně zásahů státu do našich životů? Takto to nemusí být příliš pochopitelné. Aplikuji tedy uvedené poučky na konkrétní příklad s konopím.

Legalizace konopí jako maximální odpovědnost každého

Věřím, že stejně jako já je i drtivá většina členů ODS absolutním odpůrcem zásahů státu do našeho soukromí a vlastního rozhodování. Nechci stát, který mi diktuje, co mám jíst, jakým dopravním prostředkem jezdit nebo dokonce že musím připlácet na jeho rozhodnutí při nákupech zboží osobní spotřeby, jako jsou žárovky, palivo do auta a další. Chci stát, který respektuje rozhodnutí každého jednotlivého občana a nechá ho se starat o vlastní štěstí, zdraví i peníze tak, jak uzná za vhodné. Pokud je konopí užíváno odpovědně, v malém množství a pro léčebné účely, je právě touto osobní odpovědností každého člověka, nikoliv pouze byznysem několika vyvolených.

Legalizace konopí jako ochrana soukromí

ODS v prvním ze čtyř Poděbradských artikulů (z roku 1998!) uvádí: „Nedotknutelnost soukromí je předpokladem svobody. Proto je pro ODS prioritou. Zneužívání svobody je rubem samotné svobody. Útok proti svobodě vždy začínal jako líbivý krok k pořádku. ODS není pro anarchii.“ Ochrana těch, kteří si pro vlastní potřebu pěstují rostlinu, která má prokazatelné léčebné účinky, je takovou nedotknutelností soukromí. Komu škodí člověk s Parkinsonovou chorobou, který si ve vlastním květináči na vlastním balkóně svého vlastního domu pěstuje pár rostlin, aby mu pak pomohly s nezvladatelnou nemocí, na kterou neexistuje adekvátní, stejně účinkující (a dnes povolený) lék? Takový člověk jistě nechce na konopí vydělávat, nechce jej distribuovat, přesto je dnes za svoje odpovědné chování ke svému zdraví sankcionován. Proč? Neměli bychom jako pravicová, svobodymilovná strana tohoto člověka hájit jako takového, který se zodpovědně stará o svoje zdraví a nezatěžuje tím ani veřejné zdravotní pojištění? Říkám ano! Legalizace konopí je totiž prostým promítnutím dávno hlásané teze o vlastní odpovědnosti do péče o vlastní zdraví. Pokud k tomu dochází pomocí neškodné, ale tabuizované rostliny, říkám odtabuizujme ji. Mimo jiné tím dostojíme své pověsti moderní, novým názorům otevřené strany, která staví svoji politiku na ověřitelných faktech.

Neříkám, že legalizace konopí je zásadní téma dnešní společnosti. Je však symbolem, že člověk, který se sám o sebe stará, neobtěžuje tím druhé a navíc ani nechce nic od státu, není škodná. Naopak. Takový člověk je příkladem toho, kdo je ochoten převzít odpovědnost sám za sebe. V tomto smyslu je tak legalizace jen prvním krokem k diskusi o roli jednotlivce v celém zdravotním systému. A jako takové je i velkým tématem pro ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…