Malínský (ČSSD): O svatováclavské státnosti

28.09.2013 16:40

Svatého Václava si více ceníme jako muže, který do České říše vnesl křesťantství a s ním i vzdělanost. Víme, že se uměl ohánět mečem, ale vlastním zakladatelem státu se stal jeho mladší bratr Boleslav I. a jeho synovec Boleslav II. Tzv. bratrovražda, která je Boleslavovi vyčítána, byla v té době ne běžnou, ale také ne výjimečnou událostí.

Malínský (ČSSD): O svatováclavské státnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pomník svatého Václava na Václavském náměstí

Svatováclavskou tradici vnímá česká sociální demokracie prizmatem tradice české reformace, odkazem Jana Husa; Václav I. Svatý je v ní připomínán jako symbol české státnosti. V souvislosti s tímto datem se však vybavují i jiné, zcela aktuální záležitosti. Církevní restituce, démonizující výroky vůdčích představitelů české katolické provincie o české levici nebo „azbestová“ prezidentská amnestie nejnověji omilostňující vedoucí muže H systému, kteří své klienty připravili o stamiliony korun.

Abychom mohli být na českou státnost náležitě hrdí, musíme se jevů, zběžně popisovaných v předcházejícím odstavci, zbavit. Politika může mnohé; chce-li však být demokratická, neobejde se bez aktivního občana, plně využívajícího práva, zaručená ústavou naší země i evropským komunitárním právem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…