Marková (KSČM): Aktuálním úkolem je stabilizace financování systému zdravotnictví

10.11.2013 22:19

Pacienti, poskytovatelé zdravotní péče i zdravotní pojišťovny si aspoň trochu oddychli po oznámení, že se vláda Jiřího Rusnoka v demisi rozhodla pomoci Hegerovými experimenty zdecimovanému českému zdravotnictví.

Marková (KSČM): Aktuálním úkolem je stabilizace financování systému zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Proč vůbec došlo k tomu, že nemocnice odkládají pacientům jejich potřebné operace, zdravotní pojišťovny platí za poskytnutou péči po lhůtě splatnosti a mnohá zdravotnická zařízení balancují na hranici kolapsu?

Odpověď je zdánlivě jednoduchá – v systému veřejného zdravotního pojištění chybí finanční prostředky. Konkrétně na konci roku 2013 bude chybět zaměstnaneckým zdravotním pojišťovnám 2,5 miliardy Kč a VZP více než pět miliard. Důvodů, proč je peněz na péči pro pacienty nedostatek, je několik.

Především od vypuknutí ekonomické krize v roce 2009 došlo na straně výběru pojistného od občanů v důsledku například zvyšující se nezaměstnanosti k meziročním propadům a následné stagnaci. K tomu byly Topolánkovou vládou »zmrazeny« platby za tzv. státní pojištěnce a »zastropovány« nejbohatší příjmy. Zavedené asociální zdravotnické poplatky, které se navíc nestaly příjmem systému veřejného zdravotního pojištění, nemohly tyto výpadky v žádném případě kompenzovat. K tomu docházelo opakovaně ke zvýšení DPH, které tvrdě do sektoru zdravotnictví dopadlo na všech úrovních a nebylo vůbec kompenzováno.

V důsledku těchto změn vydaly zdravotní pojišťovny a poskytovatelé zdravotních služeb od roku 2012 navíc o více než deset miliard Kč! Tím stát vlastně »tuneloval« systém veřejného zdravotního pojištění bez náhrady. Zkázu dovršila úhradová vyhláška vydaná pro tento rok ministerstvem zdravotnictví a nyní zrušenou Ústavním soudem. Základní problém shledal soud v tom, že vyhláška nerozlišuje mezi překročením objemu péče v důsledku plýtvání či nadužívání péče a v důsledku plnění zákonných povinností ze strany poskytovatelů péče. I když Ústavní soud neuznal všechny vytýkané nedostatky, přesto se znovu potvrdila nekompetentnost a zlá vůle bývalého vedení ministerstva v čele s TOP 09. Poté, co se jim nepodařilo »zlikvidovat« deset tisíc lůžek a s tím možná i některá oddělení či celé nemocnice, byla napsána »likvidační« úhradová vyhláška a vytvořen tlak na »levicové« vedení krajů, aby své nemocnice dofinancovaly. K tomu nadiktovaná vyhláška zasáhla i zdravotní pojišťovny, zvlášť VZP, proti které bývalý pan ministr a jeho věrný náměstek též statečně bojovali. Tím poškozovali pojišťovnu starající se o šest milionů pojištěnců, většinou těch, kteří potřebují ne vlastní vinou nejvíce péče a často té nejdražší. Současný zásah ve formě rozpočtového opatření k úhradě za tzv. státní pojištěnce, který přinese od 1. listopadu 2013 ve výši 400 tisíc měsíčně, byl nutný. Jeví se ale jako nedostatečný. Stejně jako poskytnutí návratné finanční výpomoci VZP ve výši 700 tisíc Kč. Ta totiž potřebuje jen pro »zalátání« nejhorších děr a hlavně kvůli nenavyšování závazků po lhůtě splatnosti aspoň o 2,5 miliardy. Nemocnicím totiž hrozí od 1. ledna 2014 další problém v podobě Ústavním soudem zrušených zdravotnických poplatků za poskytování lůžkové péče. Výpadek bude muset být kompenzován z veřejného zdravotního pojištění a je tedy bezpodmínečně nutné, aby na to pojišťovny měly. Je jasné, že stabilizovat systém financování zdravotnictví, je zásadní a neodkladný úkol nově zvolené Poslanecké sněmovny a nové vlády. To by si měly uvědomit všechny politické subjekty, přestat se handrkovat o posty a začít pracovat. KSČM je připravena.

Soňa Marková, stínová ministryně zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…