Marková (KSČM): Opravdu potřebuje české zdravotnictví tzv. regulační poplatky?

12.08.2013 5:28

Hrobař českého zdravotnictví a paradoxně i rekordman v délce měsíců strávených na „horké židli“ ministra zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 (dříve ODS) byl smeten spolu s arogantní a v polistopadové historii nejhorší pravicovou vládou Petra Nečase. Škody, které byly napáchány, však budou velmi těžce napravitelné.

Marková (KSČM): Opravdu potřebuje české zdravotnictví tzv. regulační poplatky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Vládní stranou TOP 09 vytyčený cíl - nahradit solidární veřejné finanční prostředky penězi pacientů a navýšit  spoluúčast až na 22 % z dnešních 17 % - se téměř podařilo splnit. Byly navýšeny poplatky, zavedeny tzv. nadstandardy a zvýšeny doplatky za léky. Nejpalčivějším problémem, především pro krajské zdravotnictví, je řešení často katastrofální finanční situace nemocnic, způsobenou jak Hegerovou úhradovou vyhláškou, tak pravicí navýšenou sazbou DPH. Prakticky všechna nemocniční zařízení jsou díky úhradové vyhlášce v mnoha milionovém propadu a leckde  je  ohroženo díky nutnému šetření poskytování zdravotní péče, oddalují se operace, jsou rušena lůžka, pozastaveno vyplácení odměn lékařskému personálu a někde dochází i k propouštění zdravotnických pracovníků. Konkrétně – šestnáct největších českých nemocnic bylo nuceno seškrtat letošní rozpočet o celkově dvě miliardy korun! Podle Asociace českých a moravských nemocnic v důsledku úhradové vyhlášky přijde každá menší nemocnice o 20 – 30 miliónů korun. Jsou pouze dvě možnosti řešení. Buď se změní úhradová vyhláška a budou navýšeny příjmy nemocnic, nebo se drasticky omezí poskytování zdravotní péče.

Za poslední čtyři roky ztratilo zdravotnictví v důsledku ekonomické krize 30 miliard korun a dalších 6,6 miliardy v důsledku zvyšování DPH. Tyto miliardy z veřejného zdravotního pojištění byly v podstatě „vytunelovány“ státním rozpočtem. Od roku 2008 nedošlo ke změně platby za státní pojištěnce, ačkoliv se do „zmrazení“ za Topolánkovy vlády standardně zvyšovala. Reálně je tato platba navíc snížena ještě inflací,  která není v úhradové vyhlášce zohledněna. Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát by měl navýšit platby za státní pojištěnce tak, jak k tomu  vyzvalo schválené usnesení sněmovny iniciované KSČM a může tak učinit vyhláškou okamžitě! Stejně tak by neměl otálet s úpravou úhradové vyhlášky tak, aby se co nejdříve stabilizovala finanční situace nemocnic.

Rozhodnutí Ústavního soudu vyžaduje, aby bylo zákonem - ne pouze vyhláškou - vymezeno, co je péčí hrazenou, a co nikoliv. Tzv. nadstandardy se v nemocnicích příliš neujaly a jejich finanční přínos – 46 miliónů - byl z pohledu celého financování zdravotnictví zanedbatelný.

Jinak tomu je u dalšího rozhodnutí, které zrušilo stokorunový poplatek za jeden den pobytu v nemocnici. V tomto případě budou dosud vybrané peníze nemocnicím chybět mnohem významněji a musí být nahrazeny příjmy z veřejného zdravotního pojištění. Je nicméně s podivem, že zatímco „šedesátikoruna“ Ústavnímu soudu nevadí, tak „stokoruna“ už ano. Přitom je prokázáno, že u některých pacientů má „rdousící“ účinek jakýkoliv poplatek, zejména u dlouhodobě nemocných a sociálně slabých. Přesto i „nové“ ministerstvo zdravotnictví navrhovalo včlenit do zákona o přeshraniční péči návrat k neomezenému šedesátikorunovému poplatku a z něj by měly být vyjmuty pouze děti do 18 let. K tomuto řešení se v zásadě připojuje i ČSSD, která chce navíc omezit dobu placení na 21 dní. To se ale nelíbí panu Holcátovi, protože potom „by se to prý nevyplatilo“.

Jedinou správnou cestou je tuto „paušální pokutu za nemoc“ úplně zrušit!  KSČM se již několik měsíců snaží – bohužel, zatím marně - dostat po několikáté připravený návrh zákona na úplné zrušení nesmyslných zdravotnických poplatků na pořad schůze poslanecké sněmovny. Pravicová koalice to vytrvale odmítala. Tu totiž ve skutečnosti nezajímají ani pacienti, ani problémy krajských nemocnic, a dokonce ani zdravotních pojišťoven. I z tohoto důvodu je nutné uskutečnit co nejdříve předčasné volby a do konce roku novou sněmovnou přijmout zákon o zrušení všech zdravotnických poplatků. Ty už dávno prokázaly, že ve skutečnosti nic neregulují, pouze každoročně nahrazují příjmy, které pravice odčerpala zmrazením plateb za státní pojištěnce a navýšením DPH.

 Soňa MARKOVÁ, poslankyně PČR (za KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…