Marková (KSČM): Pane ministře, zachraňte nejen Vesnu

24.08.2013 14:16

Výzva poslankyně Parlamentu ČR Soni Markové ministrovi zdravotnictví Martinu Holcátovi.

Marková (KSČM): Pane ministře, zachraňte nejen Vesnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Před nedávnem to vypadalo, že bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger dokonce poprvé udělal něco rozumného, když vyslechl hlasy, které naléhavě volaly po záchraně unikátní dětské léčebny Vesna ve státních Janských Lázních. Rodiče dětí, zaměstnanci i široká veřejnost upozorňovali na fakt, že po vydání nového „likvidačního“ indikačního seznamu hrozí prakticky všem lázním kolaps v důsledku poklesu obsazenosti na polovinu. Bývalý ředitel, zaměstnanci i veřejnost upozornili na tuto katastrofální situaci a pan Heger kupodivu hbitě zasáhl. Vyhodil člověka, který dvacet let pro rozvoj Janských Lázní pracoval, a nastolil bez výběrového řízení krizového manažera pana Šimurdu. Ten již prošel několika zdravotnickými zařízeními jaksi bez úspěchu a vždy „byl odejit“. Dnes je situace taková, že nový pan ředitel sice přistoupil k některým krokům, které měly ekonomickou situaci zlepšit, ale bez valného úspěchu. Jde například o nasmlouvání odborně léčebných lůžek, o což ale již dlouhodobě a bez výsledku usilovalo u ministerstva zdravotnictví minulé vedení lázní. Nakonec bylo odsouhlaseno jako záchranná akce, ale bez jakékoliv propagace, takže nyní této nabídky využívá jen několik pacientů. Navíc k tomu krizový manažer zavedl povinný poplatek pro doprovod dítěte kvůli údajné nízké úhradě od pojišťovny. Po stížnostech na nezákonnost takového konání poplatek zůstal pod jiným názvem - za to, že rodiče budou moci být se svým dítětem na pokoji. Pokud ho „dobrovolně“ nezaplatí, budou od svého těžce zdravotně postiženého dítěte odstěhováni a starat se prý budou sestry. Jejich počet by ale musel být významně navýšen. Je tedy otázkou, zda jde panu Šimurdovi skutečně o získání dalších - podle něj zřejmě nelukrativních - pacientů. Jeho plán, že Janské Lázně budou plné bohatých samoplátců a turistů, ale také nevychází. V červnu dokonce počet samoplátců výrazně - i oproti jiným letům - poklesl! Janským Lázním, včetně dětské léčebny, tak dál hrozí platební neschopnost, odchod kvalifikovaných zdravotníků i to, že budova unikátní dětské léčebny sice bude zachována, ale děti se v ní již léčit nebudou. Přitom pro některé to dosud je jediné zařízení v České republice, které těžce zdravotně postiženým dětem skutečně pomáhá.

Vyzývám pana ministra zdravotnictví Holcáta, aby se okamžitě začal zabývat katastrofou hrozící situací ve státních Janských Lázních a nedopustil ohrožení nutné zdravotní péče pro naše nejmenší pacienty!

Mgr. Soňa MARKOVÁ, poslankyně PČR (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…