Marková (KSČM): Projekt, který lidem neprospěl

29.11.2013 9:24

Všeobecná zdravotní pojišťovna zaplatila za deset let firmě IZIP necelé dvě miliardy korun a nyní v této firmě vlastní také 51 procent akcií a za provoz portálu ji stále platí ročně 72 milionů korun.

Marková (KSČM): Projekt, který lidem neprospěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Na začátku listopadu letošního roku byli obviněni dva lidé – ředitel IZIP Jiří Pašek a bývalý ředitel VZP Pavel Horák – kvůli smlouvě z roku 2008, která se týkala tzv. nákupu (akvizice) pojištěnců. Smlouvu podepsali za VZP její tehdejší ředitel Pavel Horák a za IZIP Pavel Hronek a Tomáš Mládek. Hronek patří spolu s politiky ODS Miroslavem Ouzkým a Milanem Cabrnochem k zakladatelům projektu EZK. Dříve také držel akcie firmy, ty jsou ale na majitele, takže dohledání skutečného vlastníka je obtížné. V roce 2008 byl Hronek předsedou představenstva. Mládek byl místopředsedou představenstva a také ředitelem firmy. V této funkci ho v prosinci 2008 vystřídal Jiří Pašek. Mládek figuroval jako ředitel pro mezinárodní vztahy. Možný trestný čin má nejspíše souvislost s cenou za nákup pojištěnců a s tím, že si IZIP bral peníze i za to, že sežene nové lidi pro projekt EZK, za který už ale peníze od VZP dostával. VZP navíc nevypsala žádné výběrové řízení na akvizici pojištěnců a svěřila ji rovnou IZIP, podobně jako předtím třeba k osobnímu účtu pojištěnce. VZP tak firmě IZIP zaplatila v letech 2009 až 2011 v souvislosti se smlouvou za akvizici pojištěnců 293 milionů korun včetně DPH! Teprve v červnu 2012 pojišťovna smlouvu vypověděla.

Co je IZIP a EZK?
IZIP neboli Elektronická zdravotní knížka (EZK) byl projekt společnosti IZIP, a.s., který vznikla v roce 2001. Plný provoz byl spuštěn o tři roky později – v listopadu 2004. Cílem celého projektu bylo vytvoření systému elektronických zdravotních knížek, které fungují prostřednictvím internetu, a jejichž pomocí mělo být možné sdílet mezi lékaři informace o pacientech a zefektivnit tak i komunikaci mezi pacientem a jeho lékařem nebo předejít opakování některých vyšetření. Do těchto knížek měla být zaznamenávána historie pojištění pacienta, přehledy vykázané péče, uhrazených regulačních poplatků nebo doplatky za léky. Bohužel, vlivem různých okolností, ze šesti a půl milionu pacientů VZP užívala EZK pouze necelá třetina a údaje do ní lékaři zapisovali nesystematicky a nahodile.

Proč tato myšlenka nepřinesla pacientům, lékařům a VZP vše, co bylo slibováno?
Největším problémem byl zcela jistě fakt, že šlo o soukromý projekt bývalých a i současných politiků ODS, kteří dlouhou dobu ovlivňovali tok veřejných finančních prostředků ve zdravotnictví. Navíc byl směřován pouze k jedné, byť největší zdravotní pojišťovně, a pouze na základě dobrovolnosti. Musel čelit i nechuti lékařů zapisovat data do EZK a ztrácet tak jakési své „know how“. Tyto lékaře se VZP sice snažila motivovat finančně, ale bez valného úspěchu.

KSČM je od samého počátku přesvědčena o tom, že měl být projekt financován, zadán, a hlavně kontrolován státem a měl být po vyhodnocení zakotven v zákoně jako povinná zdravotnická dokumentace. Jenomže povinná dokumentace umístěná na jednom místě v rukou soukromé firmy je samozřejmě obrovský problém. IZIP a EZK tak nemohly v žádném případě skončit úspěšně, projekt nemohl přinést avizované úspory systému zdravotnictví ani být přínosný pro pacienty a lékaře.

Stručně o další historii IZIP a VZP
V době nucené správy VZP byla provedena důsledná kontrola ve VZP a vypovězeny smlouvy mezi VZP a IZIP. Kontrola totiž odhalila, že VZP mezi lety 2001 – 2004 zaplatila za IZIP 146 milionů Kč z fondu prevence, což bylo v rozporu se zákonem. Navíc o tom nerozhodovala správní rada, ale jen její komise. IZIP dostal od VZP zhruba 20 mil. korun už na rozjezd a v roce 2004 pak měla zaplacená částka činit 62 mil., v roce 2005 136 mil., v roce 2006 150 mil. a 2007 už 165 mil. korun!

Ministerstvo zdravotnictví tehdy podalo trestní oznámení, nucený správce přestal platit a ukončil smlouvy. Pravděpodobně hrozil soudní spor a částečná náhrada škody IZIP, ale tím by se kauza uzavřela. Po volbách v roce 2006 se však k moci dostala koalice ODS, lidovců a zelených, byl změněn zákon o VZP, aby měla vládní koalice ve správní radě většinu. Ministrem se stal T. Julínek, výpovědi IZIP byly staženy a začalo se platit znovu. Částka se nakonec vyšplhala až na téměř dvě miliardy. Soud ve sporu Ouzký – Rath potvrdil Rathova slova, že Ouzký tuneloval VZP přes IZIP. Cabrnoch soud vyhrál, protože nebylo možné prokázat, že z IZIP měl nějaký příjem, zatímco Ouzký se sám přiznal na stránkách Evropského parlamentu. K držení akcií se pak Cabrnoch přiznal v rozhovoru pro média o rok později. K EZK přibyl portál VZP a osobní účty jejich pojištěnců, čímž se pojišťovna stala na firmě IZIP více závislou.

Po volbách v roce 2010 se ve správní radě VZP znovu začalo o IZIP diskutovat a byl prosazen názor o nutném majetkovém vstupu do společnosti IZIP a získání majority akcií. Nákup akcií byl podmíněn zahájením pilotního projektu ve dvou krajích, který měl ověřit přínos EZK. Po deseti letech a vydání tak velkého množství peněz skutečně poněkud pozdě! Součástí jednání o nákupu akcií byl i audit ve společnosti IZIP. Pánové Cabrnoch, Ouzký a spol. předali - prý bezplatně – své akcie švýcarské právní kanceláři a členové správní rady, kteří rozhodli o nákupu akcií, s tímto faktem nebyli seznámeni. VZP koupila akcie a ještě se zavázala EZK a IZIP podporovat a rozvíjet. Zároveň se okamžitě změnily stanovy IZIP a rozhodující většina na valné hromadě se změnila na dvě třetiny! Na druhou stranu byly změněny dosud nevypověditelné smlouvy, podle nichž VZP platila IZIP desítky milionů ročně.

Toto vše bylo schváleno na správní radě hlasy ministerstva zdravotnictví a vládní koalice. Opozice, včetně KSČM, byla proti. Bývalý ministr Heger a tehdejší premiér Nečas následně politicky rozhodli o ukončení projektu IZIP a vše „posvěceno“ správní radou. Heger následně napsal dopis firmě IZIP, ve kterém sdělil, že nemá s rozhodnutím VZP nic společného. Následovala i kontrola ministerstva zdravotnictví ve VZP, které předcházela nejen změna ředitele, ale i předsedy správní rady. Tím se stal ministrův náměstek P. Nosek. Výsledky kontroly byly zveličeny v neprospěch VZP, Heger prezentován jako chrabrý bojovník proti IZIP a pojištěnci VZP byli dlouhodobě znejišťováni. Na zdravotní pojišťovny, a nejvíce právě na VZP, se přenesly problémy s destabilizací systému veřejného zdravotního pojištění způsobené katastrofální politikou pravicových vládních koalic, hospodářskou krizí, nezaměstnaností, zmrazením plateb za státní pojištěnce, zvýšením DPH atd.

VZP musí nyní řešit odprodej „zbytečných“ 51 procent akcií firmy IZIP, a především zajistit provoz svého elektronického portálu, zda ho odkoupí, nebo bude muset budovat nový. Nákup portálu může přijít na 71,34 milionu korun. Další „dědictví“ jednoho nepovedeného experimentu pod taktovkou pravice.

 Mgr. Soňa MARKOVÁ, stínová ministryně zdravotnictví KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…