Marksová-Tominová: Nečekejme na nového Hitlera!

01.12.2013 18:45

Vláda na svém posledním zasedání přijala Zprávu o stavu romské menšiny za rok 2012. Informace, které zpráva přináší, jsou alarmující. Nejenže se postavení Romů za posledních pár let nezlepšilo, ale naopak se ještě zhoršilo – zejména v oblasti zaměstnání a bydlení. A v oblasti vzdělávání se nic nezměnilo.

Marksová-Tominová: Nečekejme na nového Hitlera!
Foto: cssd.cz
Popisek: Stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová

Důsledky naprosto zanedbané politiky pravicových vlád, zejména té Nečasovy, jsou jasně patrné. Počet sociálně vyloučených lokalit, který byl už před volbami v roce 2006 vysoký, se kvůli rostoucímu počtu ubytoven ještě zvýšil. Na ubytovnách dlouhodobě bydlí čím dál více romských rodin s dětmi, v podmínkách naprosto nevyhovujících – ovšem ve stávajícím systému chybějícího sociálního bydlení nemají naději přestěhovat se do normálního bytu.

Míra nezaměstnanosti mezi Romy je v řadě oblastí naprosto katastrofální, což se týká také mladých lidí do 26 let – a v regionech, kde je vysoká nezaměstnanost obecně, nemá tato skupina prakticky šanci rozumné zaměstnání nalézt.

Nezměstnanost úzce souvisí se vzděláváním. Ačkoli od rozsudku Evropského soudu pro lidská práva ve věci D. H. a ostatní proti ČR uběhlo v loňském roce pět let, podíl romských žáků na školách určených pro děti s lehkým mentálním postižením se prakticky nezměnil – navštěvuje je třetina romských žáků a žákyň. Na těchto školách je zredukovaný program učiva a dostat se z nich na střední školu je v podstatě nemožné. Díky nízkému vzdělání tyto děti nemohou v dospělosti získat slušnou práci a bludný kruh života závislosti na sociálních dávkách se pro děti vyrůstající v sociálním vyloučení a jejich rodiny uzavírá.

Zároveň se v posledních dvou letech velmi zhoršila bezpečnostní situace, a to z hlediska narůstající nenávisti proti Romům. Romové jsou paušálně označováni za ty, kteří schválně nepracují a pohodlně si žijí ze štědrých sociálních dávek, které hojně zneužívají. K extrémistům, kteří pochodovali mnoha českými městy s vyloučenými lokalitami, se přidávali „běžní“ místní obyvatelé a jen zázrakem dosud nedošlo k žádnému pogromu.

Lidé, kteří jsou aktivní ve veřejném životě a ovlivňují veřejné mínění – zejména politici a političky a média – nesou v současné době obrovskou zodpovědnost za to, aby toto vzrůstající napětí ve společnosti mírnili. Nejen zaváděním konkrétních systematických dlouhodobých opatření - která nepřinášejí bezprostřední politický zisk - ale také svojí rétorikou, svými nahlas vyjádřenými postoji. V této souvislosti se jeví jako naprosto neuvěřitelné, jak rasistické a anticiganské a zcela nekompetentní výroky zazněly tento týden na půdě Senátu, a to při diskusi o návrhu doporučení Evropské rady o účinných opatřeních v oblasti integrace Romů v členských státech EU (výroky jednotlivých senátorů - viz ).

Na Slovensku se hejtmanem neboli županem Banskobystrického kraje ve svobodných demokratických volbách stal Marián Kotleba, neonacista, který o Romech hovoří jako o „cikánských parazitech“. Hitler byl také kdysi zvolen ve svobodných volbách. Jestli se demokratické strany v naší zemi přes celé politické spektrum nesemknou a nepostaví se jasně protiromským náladám a neonacistickým hnutím, začnou u nás také vyhrávat volby extrémisté. Nejdříve se může jednat „jenom“ o některé obce, později ale třeba také o kraje a pak se mohou dostat i do parlamentu. Vzpomeňme si na plíživý antisemitismus v Německu - tak dlouho se "obyčejným" lidem opakovalo, že Židé jsou příčinou jejich chudoby, až jim zabavování židovského majetku a transporty kamsi na východ nepřipadaly jako žádné velké zlo. Kdy tedy konečně zazní z úst většiny politiků, političek a médií jasné NE extrémismu a protiromským náladám?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.