Marksová-Tominová: Vzrůstající sociální a rasové napětí je třeba okamžitě řešit

07.07.2013 13:12

Sociální demokracie sleduje s velkým znepokojením sociální a rasové napětí ve společnosti, které naposledy eskalovalo při demonstraci v Českých Budějovicích.

Marksová-Tominová: Vzrůstající sociální a rasové napětí je třeba okamžitě řešit
Foto: cssd.cz
Popisek: Stínová ministryně pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová

Nejde přitom o žádné lokální potíže, jsme svědky dlouhodobé radikalizace české společnosti napříč regiony, na niž upozorňují i odborníci.  Je nepřijatelné, aby řešení těchto závažných problémů zakryla současná politická krize a vládní chaos. Zcela zásadní podíl na této situaci má špatná práce odcházející vlády P.Nečase, která v klíčových momentech selhala. 
 
Selhání pravicové koalice vnímáme ve třech oblastech: 
 
1.       Zoufalá sociální politika vlády, která byla postavena na plošných škrtech a má za následek, že se ještě více rozevřely pomyslné nůžky mezi majetnými a nemajetnými. Ti dříve chudí jsou nyní ještě chudší, ostatní chudnou též a svůj hněv často obrací ke svým spoluobčanům, kteří jsou ještě více závislí na pomoci státu. Jestliže se situace v sociálně vyloučených lokalitách neřeší, dochází ke zvyšování kriminality jak v nich, tak v jejich okolí.  
 
2.       Naprosto nedostatečné institucionální zabezpečení. Jediným orgánem na vládní úrovni, který aktivně řeší integrační politiku, je Agentura pro sociální začleňování. Nečasův kabinet ovšem dodnes nebyl schopen ani přijmout zákon, který by činnost instituce legislativně ukotvil. Agentura navíc nutně potřebuje posílit jak finančně, tak personálně. Kabinet v demisi měl na středeční, své patrně poslední schůzi, projednat zprávu o činnosti Agentury, ale protože tento materiál zařadil pouze do kolonky „pro informaci“, nevíme, jestli se jím ve skutečnosti vůbec zabýval. Problém je natolik závažný, že vláda nesmí dopustit, aby obce zůstaly na jeho řešení samy. 
 
3.       Selhání vlády při čerpání evropských fondů. V případě segmentu boje proti sociálnímu vyloučení byla efektivita využívání evropských peněz v posledních letech velmi mizivá. 
 
Je mimořádně důležité, aby se tento problém dál nepřehlížel a aby se jím odpovědné orgány a veřejní zástupci zabývali. Je potřeba zintenzivnit dlouhodobou a systematickou integrační práci s vyloučenými komunitami, která zahrnuje sociální práci, vzdělávání dětí i dospělých, politiku bydlení, tvorbu pracovních míst a v neposlední řadě úzkou spolupráci s policií. Příklady dobré praxe můžeme nalézt také mezi českými obcemi.  
 
Je nutné zastavit kolaps v čerpání peněz z fondů EU a pomocí evropských peněz realizovat programy, které se sociální integrací menšin zabývají. Další lavírování vlády je nepřijatelné a znamenalo by prohlubování již tak vážných problémů. 
 
Michaela Marksová - Tominová, mluvčí stínové vlády ČSSD pro lidská práva a rodinu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: cssd.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.