Maršíček (KSČM): K nedostatečnému vybavení policistů

21.01.2014 17:57

Ve sdělovacích prostředcích bylo zveřejněno, že policisté, a zejména pak ti, kteří vykonávají hlídkovou činnost, se již dlouhodobě potýkají s nedostatkem vybavení. Jde zejména o neprůstřelné vesty, zastaralé vysílačky nebo nedostatečné vybavení pro poskytnutí první pomoci.

Maršíček (KSČM): K nedostatečnému vybavení policistů
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Aby mohli policisté vůbec sloužit, chybějící věci si musí často kupovat ze svého. Policejní prezidium problém přiznává a údajně se ho snaží řešit. Situace došla totiž tak daleko, že si policisté donedávna museli sami kupovat dokonce balistické vesty. Také vysílačky jsou mnohdy ve špatném stavu a čím dál častěji se stávají nepoužitelnými. Ve hlídkových útvarech chybí i základní věci jako svítilny, boty či části uniformy. Kamery v autech nejsou, policisté je kupují sami, aby měli zákroky natočené.

KSČM již v době, kdy se projednávala reforma Policie ČR, upozorňovala prostřednictvím svých poslanců na skutečnost, že připravované změny v ekonomické oblasti budou mít negativní dopad na zajištění bezpečnosti občanů a zhorší se podmínky policistů pro kvalitní výkon služby. Na základě výše uvedeného se ukazuje, že obavy KSČM byly oprávněné.

Hlavní příčinou současného kritického stavu je podle KSČM především neúspěšná reforma Policie ČR, kdy její financování bylo z centra převedeno pod krajská ředitelství a policie je tak financována z finančních prostředků krajů. Důsledkem této reformy je skutečnost, že krajům se na zabezpečení činnosti policie nedostává finančních prostředků. Je proto nutné trvat na neodkladném vyhodnocení průběhu reformy policie, zejména pak její ekonomické části, za účasti krajských ředitelů a navrhnout přijetí takových opatření, která zajistí její bezproblémový chod. Ve spolupráci s krajskými řediteli je také potřebné provést vyhodnocení funkčnosti krajských policejních ředitelství jako samostatných organizačních složek státu. V případě neefektivního fungování je pak třeba zasadit se o zřízení jediné organizační složky státu, která se v minulosti osvědčila.

Zdeněk MARŠÍČEK, stínový ministr KSČM pro rezort vnitra

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…