Maršíček (KSČM): K nelegální migraci

13.06.2013 22:30

Komentář Zdeňka Maršíčka, stínového ministra vnitra KSČM k nárůstu nelegální migrace občanů Afghánistánu na území ČR.

Maršíček (KSČM): K nelegální migraci
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Ze zveřejněných informací vyplývá, že v průběhu roku 2012 nastaly změny ve způsobu páchání a organizování trestné činnosti v oblasti nelegální migrace na území České republiky.

Změny se začaly projevovat ve způsobu nelegální migrace občanů Afghánistánu. Česká republika není s vysokou mírou pravděpodobnosti cílovou zemí, ale pouze zemí tranzitní. Cílem nelegálních migrantů z Afghánistánu, kteří byli zadrženi na území České republiky, je zejména Rakousko, Spolková republika Německo, Velká Británie a skandinávské státy. Z doposud získaných informací vyplývá, že k zadržení nelegálních migrantů z Afghánistánu dochází i v dalších evropských zemích.

K přepravě využívají ložnou plochu kamionů, u kterých předpokládají pohyb na uvedené trase, přičemž doposud získané informace ukazují na to, že nelegální migranti jsou převáženi bez vědomí řidičů kamionů. Činnost je organizována na území Afghánistánu, Iránu a Turecka. U nelegální migrace občanů dalších zemí nebyly zjištěny výraznější změny oproti předcházejícím letům a způsob provádění se výrazně nemění.

Lze konstatovat, že pachatelé – organizátoři nelegálního převádění provádějí tuto činnost mnohem sofistikovaněji než v předcházejících letech, neboť organizátoři znají možnosti policie, z minulosti mají zkušenosti, které získali v rámci organizování většího množství převaděčských akcí.

Na území České republiky je mnohem obtížnější zjistit převoz nelegálních migrantů, či informace k této činnosti, neboť převaděčské skupiny v drtivé většině případů pouze nelegální migranty přes území České republiky převážejí.

Vyhledávání a dokumentace této trestné činnosti je po vstupu České republiky do schengenského prostoru složitější, neboť v současnosti nefungují kontrolní mechanismy na hranicích jednotlivých zemí schengenského prostoru. Dlouhodobým a závažným problémem také zůstává zneužívání vízové politiky. KSČM právě v této oblasti považuje za neuvážené provedení změny ve struktuře Cizinecké policie, která se mimo jiné vyhledáváním i dokumentací této trestné činnosti zabývala.

Zdeněk Maršíček, stínový ministr vnitra za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky